Toshiba a prezentat vineri planurile de a se diviza în trei companii, în încercarea de a-i linişti pe acţionarii activişti care solicită o reorganizare radicală a conglomeratului japonez după ani de scandaluri, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O mişcare rară într-o ţară dominată de conglomerate, divizarea Toshiba are loc în aceeaşi săptămână în care conglomeratul  industrial americană General Electric a anunţat la rândul său că se va separa în trei companii, în timp ce Johnson & Johnson  a anunţat vineri că se va diviza în două companii.

Fondată în 1875, Toshiba intenţionează să îşi plaseze diviziile de energie şi infrastructură într-o singură companie, în timp ce unităţile sale de hardware şi afacerile cu semiconductori vor forma coloana vertebrală a alteia. O a treia companie va administra participaţia Toshiba în compania de cipuri de memorie flash Kioxia Holdings şi alte active.

Planul, născut dintr-o revizuire strategică de cinci luni întreprinsă după un scandal de guvernanţă corporativă extrem de dăunător, este conceput parţial pentru a încuraja acţionarii activişti să-şi vândă participaţiile, au spus surse cu cunoştinţe în acest domeniu.

O divizare, totuşi, vine în contradicţie cu apelurile investitorilor activişti pentru ca Toshiba să devină o companie privată, iar unii acţionari importanţi au spus că planul ar putea avea dificultăţi să treacă printr-o adunare generală extraordinară care va avea loc până în martie.

Reorganizarea a fost anunţată după ce pieţele din Japonia s-au închis, dar acţiunile companiei cotate la Frankfurt au scăzut cu 4% la deschiderea de vineri, evidenţiind dezamăgirea investitorilor. Ulterior, acţiunile şi-au revenit uşor în volum foarte scăzut.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.