Tesla va cere acţionarilor să reinstituie pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari al CEO-ului Elon Musk, după ce un judecător din Delaware l-a anulat la începutul acestui an, justificând că acordul de compensare care a stabilit un record a fost ”profund viciat”, transmite CNBC. Compania va mai cere acţionarilor să aprobe mutarea înregistrării companiei din Delaware în Texas, după ce Elon Musk sugerase mutarea după ce pachetul său de salarii a fost declarat ilegal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pachetul salarial al lui Musk a fost invalidat după ce un acţionar a câştigat un proces împotriva companiei la începutul acestui an.

Cancelarul tribunalului din Delaware Chancery, Kathaleen McCormick, a constatat că Musk, mai degrabă decât consiliul Tesla, controla compania şi că comitetul de compensare al consiliului, în loc să negocieze cu Musk asupra condiţiilor acordului, ”a lucrat alături de el, aproape ca un organism consultativ”. McCormick a fost şi preşedintele acţiunii în justiţie care l-a obligat pe Musk să cumpere Twitter, pe care a redenumit-o.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Tesla, în declaraţia de miercuri, depusă la autorităţile de reglementare, a pus la îndoială decizia instanţei. ”Compania şi Consiliul consideră că decizia a ignorat dovezile materiale prezentate la proces şi că Curtea Delaware a făcut erori de fapt şi concluzii incorecte de drept”, susţin reprezentanţii Tesla, care au mai spus că ”zeci de acţionari instituţionali” au spus Tesla că nu sunt de acord cu decizia Tornetta.

Decizia Tornetta, numită după acţionarul Tesla, Richard Tornetta, care a introdus procesul, l-a determinat pe Musk să spună: ”Nu vă încorporaţi niciodată compania în statul Delaware”.

Delaware a fost de multă vreme o casă preferată pentru corporaţii – peste 60% din companiile Fortune 500 sunt încorporate acolo – deoarece statul are un cadru legal robust şi un sistem judiciar dedicat soluţionării problemelor corporative, cum ar fi salariul directorului general, dar şi negocieri contractuale mai ample.

Anunţul de miercuri a venit la câteva zile după ce producătorul auto a declarat că îşi va reduce forţa de muncă cu 10%.

Tesla a spus că decizia instanţei a creat ”o problemă fundamentală pentru companie”.

Cele două propuneri vor fi probabil aprig controversate.

Tesla a angajat un avocat proxy, Innisfree M&A, şi intenţionează să cheltuie o sumă nedeterminată, de milioane, pentru a ajuta la asigurarea voturilor pentru cele două propuneri, potrivit dosarului. Compania nu a mai angajase Innisfree din 2018, când le-a cerut pentru prima dată acţionarilor să voteze pachetul salarial al lui Musk.

De multe ori, companiile fac public costul solicitărilor de proxy doar atunci când sunt aşteptate propuneri majore sau lupte cu proxy.

(Innisfree a dat, de asemenea, în judecată Twitter-ul lui Musk pentru facturi neplătite.)

Mutarea din Delaware în Texas

Noua propunere a Tesla îi avertizează pe acţionari că instanţa din Delaware a considerat că dezvăluirile iniţiale ale companiei din 2018 sunt deficitare şi i-a îndemnat să citească textul integral al deciziei.

În ianuarie, în aceeaşi zi în care pachetul de salarii a fost respins, Musk şi-a întrebat adepţii de pe X dacă Tesla ar trebui să se reîncorporaze în Texas.

Ulterior, consiliul Tesla a fost de acord şi acum propune mutarea în Texas şi le cere acţionarilor să aprobe mutarea.

Tesla a legat decizia Delaware direct de propunerea sa, dar a spus că atât Elon Musk, cât şi fratele său, Kimbal Musk, care face parte şi din consiliul de administraţie al Tesla, s-au recuzat de la deliberări.

Potrivit companiei, ”casa şi viitorul Tesla sunt în Texas”, iar consiliul de administraţie a luat în considerare fiecare stat din SUA înainte de a restrânge analiza la o comparaţie directă între Delaware şi Texas, în ciuda comentariilor publice ale lui Musk.

Tesla aminteşte că 35% din companiile S&P 500 nu sunt încorporate în Delaware. Compania a recunoscut sistemul judiciar din Delaware ca fiind de clasă mondială, dar a spus că ”a produce lucruri noi face parte din ADN-ul Tesla şi aşa a devenit una dintre cele mai valoroase companii din lume”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.