Compania Terapia a anunţat că, din 15 octombrie, o primă cantitate de 220 000 de tablete de favipiravir, medicament destinat pacienţilor cu forme uşoare şi moderate de COVID-19, va ajunge în depozitele Unifarm. În total, va fi asigurată cantitatea necesară pentru circa 10.000 de pacienţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Terapia - o companie SUN PHARMA (Terapia) anunţă că începând cu 15 octombrie 2020 prima cantitate de 220 000 de tablete de favipiravir (FluGuard), dintre care 20.000 reprezintă o donaţie pentru spitalele COVID-19, intră în depozitele Unifarm SA", se arată într-un comunicat de presă al companiei.

Cantitatea totală care va fi asigurată în următoarele 6 luni pentru tratamentul pacienţilor cu forme uşoare şi moderate de COVID-19 este de 770 000 de tablete, reprezentând necesarul pentru circa 10.000 de pacienţi, conform recomandărilor protocolului terapeutic din 10 august 2020 al Ministerului Sănătăţii. 

Totodată, compania analizează şi posibilitatea transferului tehnologic al fabricării medicamentului în unitatea din Cluj-Napoca, în încercarea de a facilita astfel accesul la tratament al unui număr mare de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 din ţară.

"Provocările pandemiei COVID-19 au însemnat, pe lângă o cursă fără precedent pentru dezvoltarea unui vaccin, şi nevoia urgentă a unui tratament antiviral eficient. Conform ultimelor cercetări medicale, virusul SARS-CoV-2 are un „călcâi al lui Ahile”. Este vorba despre ARN - polimerază virală, o enzimă esenţială pentru multiplicarea virusurilor în celulele umane. Noile dovezi justifică utilizarea antiviralelor care blochează această enzimă pentru tratamentul COVID-19", arată sursa citată. 

Favipiravir este un medicament antiviral, inhibitor al ARN - polimerazei, dezvoltat şi utilizat în Japonia din 2014 şi în China din 2016, pentru tratamentul gripei severe sau al gripei cauzate de tulpini noi de virus gripal. Favipiravir este utilizat inclusiv pentru tratamentul de urgenţă sau compasional al infecţiilor cu virusul influenza, virusul Ebola, virusul Lassa, virusul rabic, norovirusul şi virusul febrei severe cu sindrom trombocitopenic.

"Dovezile clinice recente în COVID-19 au arătat că favipiravir ameliorează modificările radiologice pulmonare cu eliminarea mai rapidă a virusului, în 4 zile faţă de 11 zile, fiind superior lopinavir - ritonavir şi mai bine tolerat. Mai mult decât atât, favipiravir reduce durata bolii până la vindecare, de la 14,7 la 11,9 zile, numărul pacienţilor cu forme uşoare sau moderate care au primit favipiravir şi s-au vindecat fiind cu 28% mai mare în comparaţie cu tratamentul standard", arată reprezentanţii Terapia.

De asemenea, pentru următoarea perioadă sunt aşteptate rezultatele altor 36 de studii clinice internaţionale cu favipiravir pentru COVID-19, desfăşurate inclusiv in Italia, SUA, Germania şi Canada.

Favipiravir este intrat deja în arsenalul terapeutic pentru COVID-19, fiind utilizat în China, India şi Rusia, iar în viitorul apropiat şi în Japonia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.