Raportul de ţară al Comisiei Europene (CE) oferă o viziune pesimistă asupra situaţiei macroeconomice a României, fiind puse într-un context nefavorabil, iar subestimarea unei tendinţe la nivel de prognoză poate manipula factorii economici dintr-o ţară, în contextul în care toate statele care au au făcut obiectul unei analize au fost încadrate în categoria statelor care se confruntă cu dezechilibre, a spus, vineri, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, în cadrul unei conferinţe organizate de reprezentanţa CE în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În februarie, în raportul de ţară, CE a avertizat că modelul de creştere economică a României, bazat pe consum, afectează capacitatea ţării de a ajunge la standardele de trai ale Uniunii Europene (UE) într-un mod sustenabil, iar încetinirea economică din 2018, cauzată de o încetinire a consumului, arată limitele acestui model.

Ministrul consideră că raportul de ţară este în linie cu prognozele CE.

”Raportul de ţară pentru România oferă o viziune pesimistă asupra situaţiei macroeconomice interne şi este în aceeaşi linie cu prognozele Comisiei Europene, care s-au dovedit a fi foarte prudente de a lungul timpului”, a spus ministrul.

Teodorovici a avertizat că previziunile economice pot influenţa pieţele şi sentimentul investitorilor.

”Am atras atenţia şi cu alte ocazii asupra faptului că previziunile economice au capacitatea de a influenţa pieţele şi sentimentul economic al investitorilor. De aceea, responsabilitatea faţă de datele publicate şi corectitudinea interpretărilor depăşeşte cu mult cadrul tehnic al acestei analize”, a spus ministrul.

El consideră că subestimarea unei tendinţe la nivel de prognoză poate funcţiona în maniera profeţiei care se auto-împlineşte, manipulând factorii economici. În plus, el a atras atenţia că, potrivit CE, toate statele care au au făcut obiectul unei analize aprofundate au fost încadrate în categoria statelor care se confruntă cu dezechilibre.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.