Consiliul UE a adoptat marţi decizia de semnare a două acorduri între UE şi Vietnam, respectiv: Acordul de Comerţ Liber (ACL) şi Acordul privind Protecţia Investiţiilor (IPA), astfel că taxele vamale la exporturile vietnameze în UE vor fi eliminate în proporţie de 71% odată cu intrarea în vigoare a tratatului, restul taxelor urmând a fi excluse treptat, într-o perioadă de până la şapte ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ambele Acorduri vor fi semnate la 30 iunie 2019, la Hanoi, de Cecilia Malmström, comisar european pentru Comerţ, şi de Ştefan-Radu Oprea, preşedinte în exerciţiu al Consiliului Afaceri Externe - Comerţ.

 ”Semnarea celor două acorduri cu Vietnamul transmite un semnal puternic privind angajamentul UE cu privire la promovarea comerţului liber, bazat pe reguli, către partenerii săi asiatici”, a declarat ministrul Ştefan-Radu Oprea, într-un comunicat.

 Acordul de Comerţ Liber dintre UE şi Vietnam este unul dintre cele mai ambiţioase acorduri comerciale încheiate de UE cu un stat în curs de dezvoltare şi are ca scop eliminarea a 99% din taxele vamale. De asemenea, 65% din taxele la exporturile UE în Vietnam vor fi eliminate odată cu intrarea în vigoare a ACL-ului, restul taxelor vamale fiind excluse treptat în decursul a 10 ani.

 ”Acordul de Comerţ Liber UE-Vietnam va reduce semnificativ barierele netarifare existente şi va deschide companiilor din UE accesul pe piaţa vietnameză a comerţului cu servicii şi a achiziţiilor publice, în timp ce IPA va consolida protecţia investiţiilor UE în Vietnam”, informează comunicatul. 

Acordul de comerţ liber UE-Vietnam este un acord de ”nouă generaţie” care conţine prevederi importante referitoare la protecţia proprietăţii intelectuale, liberalizarea investiţiilor şi dezvoltarea durabilă. Totodată, ACL-ul include angajamentele de implementare a standardelor Organizaţiei Internaţionale a Muncii (precum libertatea de asociere şi interzicerea muncii copiilor) şi de implementare a convenţiilor ONU privind lupta împotriva schimbărilor climatice sau protecţia biodiversităţii.

Negocierile dintre cele două părţi au demarat în iunie 2012 şi au fost finalizate în decembrie 2015. În august 2018, UE şi Vietnam au convenit asupra textelor finale ale ACL şi IPI. Acordurile au fost aprobate la nivel formal de către Comisia Europeană, urmând a fi semnate la 30 iunie 2019, la Hanoi.

 În urma avizului Curţii Europene de Justiţie (CJUE) din mai 2017, Comisia a decis să propună două acorduri separate şi anume: un Acord de Comerţ Liber care conţine domenii aflate în competenţa exclusivă a UE şi, prin urmare, necesită aprobarea Consiliului UE şi a Parlamentului European în vederea intrării în vigoare; un Acord privind Protecţia Investiţiilor (IPA) care va trebui să treacă prin procedurile naţionale de ratificare ale tuturor statelor membre UE înainte de intrarea în vigoare. Aşadar, se prevede ca orizontul de timp pentru punerea în aplicare a acestui acord să fie mult mai lung.

 Vietnam este cel de-al doilea partener comercial al UE din cadrul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), după Singapore, cu un total de 47,6 miliarde de dolari pe an din comerţul cu bunuri şi 3,6 miliarde de dolari din comerţul cu servicii. În timp ce stocurile UE de investiţii în Vietnam sunt reduse, cu o valoare de 8,3 miliarde de euro în 2016, un număr din ce în ce mai mare de companii europene se stabilesc în această ţară pentru a acoperi regiunea Mekong. Principalele importuri ale UE din Vietnam includ echipamente de telecomunicaţii, îmbrăcăminte şi produse alimentare. UE exportă în Vietnam maşini şi echipamente de transport, produse chimice şi produse agricole.

Preşedinţia României a depus eforturi consistente astfel încât Consiliul să finalizeze toate procedurile, iar semnarea celor două acorduri să fie posibilă până la sfârşitul lunii iunie 2019. Ca parte a mandatului semestrial, România a avut ca prioritate semnarea acestor două Acorduri.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.