În faţa ameninţării impunerii unei taxe de 30% pe produsele europene, anunţată de preşedintele american Donald Trump, producătorii greci de ulei de măsline se reorientează rapid spre noi pieţe globale. Unul dintre ei, Konstantinos Papadopoulos, proprietarul unei afaceri de familie din regiunea Varvasaina, a reacţionat imediat ce vestea a fost lansată în primăvară şi a început să caute clienţi noi în afara Statelor Unite, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În doar câteva săptămâni, Papadopoulos a încheiat un contract cu un distribuitor din Brazilia, o piaţă dominată tradiţional de uleiul portughez. Prima livrare – 15.000 de sticle – este aşteptată în portul Itapoa în două săptămâni. Între timp, firma este pe cale să semneze un alt contract important cu un client din Australia.

”Cred că am învăţat lecţia de la Trump: să nu mizăm totul pe o singură piaţă şi să avem mereu alternative,” a declarat Papadopoulos pentru Reuters, în timp ce inspecta halele pline cu rezervoare şi sticle de ulei extravirgin.

Impactul tarifelor asupra unui sector vital pentru Grecia

Decizia producătorului grec reflectă temerile răspândite în rândul exportatorilor europeni. Grecia este al cincilea cel mai mare exportator de ulei de măsline către SUA, trimiţând anual între 8.000 şi 10.000 de tone peste Atlantic. Alţi mari producători europeni – Spania, Italia şi Portugalia – se confruntă cu aceeaşi problemă: o dependenţă semnificativă de piaţa americană ameninţată acum de protecţionism.

Pentru compania Papadopoulos, piaţa americană reprezenta un pilon: în 2024 a exportat 350 de tone de ulei de măsline extravirgin către SUA, o treime din volumul total. În prima jumătate a acestui an a livrat deja 100 de tone, dar estimează că vânzările vor scădea cu aproximativ 40% dacă tariful va fi impus în formă completă.

”Toată infrastructura noastră era gândită pentru un volum mare de export către America. Şi dintr-odată, vedem cum această piaţă dispare,” a adăugat Papadopoulos.

Căutarea de pieţe noi devine o strategie de supravieţuire

În timp ce incertitudinea legată de tarife afectează deja planurile comerciale ale micilor şi marilor producători, tot mai multe companii greceşti încearcă să intre pe pieţe emergente din America Latină, Asia şi Oceania. Pentru un sector agricol ancorat în tradiţie, dar extrem de vulnerabil la geopolitică, diversificarea devine o chestiune de supravieţuire economică.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.