Comisia Federală pentru Comerţ a anunţat joi că va efectua o amplă anchetă asupra celor mai mari puteri din domeniul inteligenţei artificiale, inclusiv Amazon, Alphabet, Microsoft, Anthropic şi OpenAI, referitor la investiţii şi parteneriate, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele FTC, Lina Khan, a anunţat ancheta în timpul summitului tehnologic al agenţiei privind inteligenţa artificială, descriind-o drept ”o anchetă de piaţă privind investiţiile şi parteneriatele care se formează între dezvoltatorii de inteligenţă artificială şi furnizorii importanţi de servicii cloud”.

Invocându-şi autoritatea de a efectua un aşa-numit studiu 6(b) – denumit după Secţiunea 6(b) din Legea FTC – autoritatea de reglementare poate analiza companiile AI separat de componenta sa de aplicare a legii şi poate face cereri de anchetă civilă.

De exemplu, agenţia poate ordona companiilor să depună rapoarte specifice şi să răspundă în scris la întrebări despre afacerile lor.

”La FTC, dezvoltarea şi implementarea rapidă a AI ne informează activitatea în întreaga agenţie. Nu există nicio derogare a inteligenţei artificiale de la legile din cărţi şi ne uităm îndeaproape la modurile în care companiile îşi pot folosi puterea pentru a împiedica concurenţa sau a păcăli publicul.”, a spus Khan.

În 2022, FTC a lansat o anchetă similară în industria intermediarilor de medicamente eliberate pe bază de reţetă, ”cerând celor mai mari şase firme care gestionează beneficii de farmacie să furnizeze informaţii şi înregistrări cu privire la practicile lor de afaceri”.

Aceste firme acţionează ca intermediare între companiile de asigurări şi producătorii farmaceutici.

Cu doi ani mai devreme, FTC a lansat acelaşi tip de studiu asupra achiziţiilor anterioare efectuate de Alphabet, Amazon, Apple , Microsoft şi Facebook (acum Meta ), ”să le solicite să furnizeze informaţii despre achiziţiile anterioare care nu sunt raportate agenţiilor antitrust”.

”Cum vor arăta în cele din urmă regimurile de răspundere AI este încă o întrebare deschisă. Experienţa noastră de aplicare în alte domenii va informa direct modul în care FTC abordează această activitate”, a spus Khan joi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.