Preşedintele american Donald Trump a salutat, miercuri, decizia Chinei de a excepta de la tarife unele medicamente anticancer şi a altor produse şi a anunţat la rândul său o scurtă amânare a majorărilor de tarife pentru bunuri chinezeşti în valoare de miliarde de dolari, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bursele asiatice au crescut, joi, în urma informaţiilor, concesiile având loc cu câteva zile înainte de o întâlnire planificată între negociatorii americani şi chinezi, la Washington, detensionând escaladarea războiului comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii.

Decizia Chinei de a excepta unele bunuri americane a fost ”o mişcare importantă” a Beijingului şi un gest pozitiv înainte de întâlnirea de la Washington, a declarat Trump la Casa Albă.

China a anunţat miercuri un set de 16 tipuri de produse americane care vor fi scutite de tarife, între care se află medicamente anticancer şi lubrifianţi, precum şi ingrediente pentru hrana animalelor, respectiv zer şi făină de peşte, potrivit unui comunicat al Ministerului chinez de Finanţe.

”Au făcut câteva mişcări...este destul de bine. Cred că este un gest, nu? A fost o mişcare importantă”, a spus Trump.

Miercuri, Trump a scris pe Twitter că Statele Unite au convenit să amâne majorarea tarifelor pentru produse chinezeşti în valoare de 250 de miliarde de dolari de la 1 octombrie la 15 octombrie, ca un gest de bună-credinţă. Tarifele urmau să fie majorate de la 25% la 30%.

Trump a spus că speră să ajungă la un acord cu China după mai mult de un an de impunere a unor tarife de retorsiune, care au agitat pieţele financiare.

”Lucrez cu ei, îi cunosc şi îi plac. Sper să putem face ceva”, a mai spus Trump.

Acţiunile asiatice au crescut, joi, iar yuanul chinezesc s-a apreciat cu 0,27% în tranzacţiile offshore, investitorii sperând într-o atenuare a fricţiunilor comerciale.

Negociatorii comerciali adjuncţi ai celor două ţări se vor întâlni la Washington la jumătatea lunii septembrie, iar în  octombrie vor urma discuţii la nivel ministerial. Datele exacte ale întâlnirilor nu au fost anunţate.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.