Statele Unite îşi revizuiesc politica de sancţiuni împotriva Venezuelei după ce o instanţă din această ţară a menţinut o interdicţie care o împiedică pe candidata la preşedinţie Maria Corina Machado să deţină funcţia, a anunţat sâmbătă Departamentul de Stat al SUA, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia de vineri a Tribunalului Suprem de Justiţie din Venezuela înseamnă că Machado, ingineră în vârstă de 56 de ani, nu îşi poate înregistra candidatura pentru alegerile prezidenţiale programate pentru a doua jumătate a anului 2024.

”Statele Unite revizuiesc în prezent politica noastră de sancţiuni în Venezuela, pe baza acestei evoluţii şi a ţintirii politice recente a candidaţilor opoziţiei democratice şi a societăţii civile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-un comunicat.

SUA au atenuat în octombrie sancţiunile economice debilitante asupra comerţului cu petrol asupra ţării exportatoare de ţiţei, după ce guvernul preşedintelui Nicolas Maduro a semnat un acord cu opoziţia prin care Caracas şi-a luat angajamente să organizeze alegeri prezidenţiale libere şi corecte în 2024.

Miller a spus că hotărârea instanţei este ”o decizie profund îngrijorătoare” care a fost contrară angajamentelor luate de Maduro de a permite tuturor partidelor să aleagă candidaţii.

Maduro a declarat joi că înţelegerea cu oponenţii săi este în pericol de colaps, invocând ceea ce el a descris drept ”conspiraţii” împotriva lui.

Gerardo Blyde, şeful echipei de negociere a opoziţiei, a negat că membrii au avut legătură cu acte de violenţă şi a cerut ca hotărârea instanţei să fie anulată.

"Nu cerem sancţiuni, aceasta nu este treaba noastră. Căutăm ca procesul să meargă mai departe", a spus el într-o conferinţă de presă, sâmbătă, la Caracas.

La o conferinţă de presă separată la Caracas, un reprezentant al echipei de negocieri a guvernului a insistat că partidul de guvernământ va rămâne în discuţii.

”Nu vom ezita niciodată să rămânem în discuţii”, a declarat Hector Rodriguez, guvernatorul partidului de guvernământ pentru statul Miranda din Venezuela. El a spus că guvernul a respectat toate acordurile anterioare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.