Liderii mondiali au anunţat sâmbătă un acord multinaţional de transport feroviar şi portuar, care va lega Orientul Mijlociu şi Asia de Sud, în marginea summitului G20 de la New Delhi, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pactul vine într-un moment critic, în vreme ce preşedintele american Joe Biden încearcă să contracareze forţa Chinei cu proiectul Belt and Road (O centură un drum) asupra infrastructurii globale, prezentând Washingtonul ca partener şi investitor alternativ pentru ţările în curs de dezvoltare în cadrul grupului G20.

Biden a spus că este ”o adevărat mare afacere”, care ar uni porturile de pe două continente şi va duce la ”un Orient Mijlociu mai stabil, mai prosper şi mai integrat”.

El a spus, la un eveniment prin care a anunţat pactul, că acesta va debloca ”oportunităţi nesfârşite” pentru energie curată, electricitate curată şi punerea cablurilor pentru conectarea comunităţilor.

Prim-ministrul Narendra Modi al ţării gazdă India a declarat: ”Astăzi, pe măsură ce ne lansăm într-o iniţiativă atât de mare de conectivitate, semănăm seminţele pentru ca generaţiile viitoare să viseze mai mare”.

Acordul va aduce beneficii ţărilor cu venituri mici şi medii din regiune şi va permite Orientului Mijlociu un rol critic în comerţul global, a declarat Jon Finer, consilier adjunct pentru securitate naţională al SUA, reporterilor la summitul anual al blocului de la New Delhi.

Acesta îşi propune să lege ţările din Orientul Mijlociu pe calea ferată şi să le conecteze cu India prin porturi, ajutând fluxul de energie şi comerţul din Golf către Europa, au spus oficialii americani, reducând timpul de transport, costurile şi utilizarea combustibilului.

Un memorandum de înţelegere pentru acord urma să fie semnat de Uniunea Europeană, India, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, SUA şi alţi parteneri G20.

”Conectarea acestor regiuni cheie, credem noi, este o oportunitate uriaşă”, a spus Finer.

Nu au fost disponibile detalii imediate despre valoarea tranzacţiei.

Mişcarea vine pe fondul eforturilor SUA pentru un acord diplomatic mai larg în Orientul Mijlociu, care să determine Arabia Saudită să recunoască Israelul.

Din punctul de vedere al SUA, a adăugat Finer, acordul ajută ”la scăderea temperaturii în regiune” şi la ”abordarea unui conflict acolo unde îl vedem”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.