Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite a aprobat un medicament al Pfizer pentru tratarea căderii părului cauzată de o boală autoimună, potrivit unui anunţ al companiei, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Medicamentul, numit Litfulo, a fost aprobat pentru persoanele cu vârsta de cel puţin 12 ani care suferă de alopecia areata (AA) severă, o afecţiune în care sistemul imunitar atacă foliculii de păr şi provoacă căderea părului, adesea în smocuri.

Decizia FDA face ca Litfulo să fie primul medicament autorizat pentru tratamentul afecţiunii la adolescenţi.

Medicamentul, care va fi disponibil în săptămânile următoare, este, de asemenea, al doilea tratament sistemic care a obţinut aprobarea după medicamentul Olumiantul al companiei Eli Lilly, utilizat pentru a trata afecţiunea la adulţi.

”AA afectează oamenii de toate vârstele şi, nu neobişnuit, afectează adolescenţii şi populaţia mai tânără, aşa că a avea un medicament aprobat pentru adolescenţi este un salt înainte semnificativ”, a spus Brett King, profesor asociat de dermatologie la Yale School of Medicine. Â

Tratamentele sistemice vizează de obicei cauza bolii şi au impact asupra întregului corp, inclusiv asupra sistemului imunitar.

Alte tratamente pentru alopecia areata - care includ steroizi orali şi medicamente topice - vizează doar anumite părţi afectate ale corpului.

AA afectează 300.000 de oameni în SUA în fiecare an. Afecţiunea a câştigat o atenţie sporită după ce actriţa şi prezentatoarea de talk-show Jada Pinkett Smith, care suferă de această boală, a fost în centrul unei controverse la Premiile Academiei în 2022.

Pfizer ar putea stabili preţul produsului în mod competitiv faţă de Olumiant, a declarat analistul BMO Capital Keith Tapper, înainte de aprobare.

Olumiant are un preţ de listă de 2.622 de dolari pentru o cură de tratament cu tablete de 2 micrograme pentru 30 de zile sau de 5.244 de dolari pentru tablete de 4 micrograme pentru 30 de zile, potrivit site-ului web Lilly.

Cererea Pfizer la FDA s-a bazat pe date dintr-un studiu în stadiu mediu spre târziu, care a arătat o acoperire a părului de cel puţin 80% după şase luni de utilizare a medicamentului, comparativ cu un placebo.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.