Numărul de atacuri cibernetice de tip ransomware ţintit (atacuri care urmăresc răscumpărare, atunci când atacatorii criptează informaţii private şi le blochează accesul unor victime alese, care de cele mai multe ori sunt corporaţii, agenţii guvernamentale şi organizaţii municipale ) a crescut cu 767% din 2019 în 2020, reiese dintr-un raport realizat de compania de securitate cibernetică Kaspersky în rândul utilizatorilor săi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Din 2019 până în 2020, numărul de utilizatori Kaspersky care s-au confruntat cu ransomware-uri ţintite - malware folosit pentru a extorca bani de la ţinte importante, precum corporaţii, agenţii guvernamentale şi organizaţii municipale - a crescut cu 767%. Această creştere a ransomware-ului ţintit a avut loc odată cu scăderea cu 29% a numărului total de utilizatori afectaţi de orice fel de ransomware, WannaCry fiind în continuare familia cel mai frecvent întâlnită”, se arată în comunicatul transmis de Kaspersky. 

Potrivit Kaspersky, atacurile ransomware care urmăresc răscumpărare - când atacatorii criptează informaţii private şi le blochează accesul victimelor - au devenit parte din cotidian în anii 2010, în urma unor campanii de amploare WannaCry şi Cryptolocker. Acestea au vizat zeci de mii de utilizatori şi au solicitat deseori sume relativ mici de la victime pentru a li se returna fişierele. 

“De-a lungul anilor, aceste campanii au scăzut ca anvergură. De fapt, din 2019 până în 2020, numărul total de utilizatori care s-au confruntat cu atacuri de tip ransomware pe toate platformele a scăzut de la 1.537.465 la 1.091.454 – o scădere de 29%. Pe lângă acest declin, totuşi, a existat o creştere a ameninţărilor ransomware ţintite. Atacurile ransomware ţintite – atacurile împotriva unei victime alese, cu scopul de a extorca bani - vizează adesea ţinte importante, cum ar fi corporaţiile, agenţiile guvernamentale şi municipale şi organizaţiile de asistenţă medicală. Atacurile implică mult mai multă complexitate (compromiterea reţelei, recunoaştere şi persistenţă sau mişcări laterale) şi recompense mult mai mari. Din 2019 până în 2020, numărul de utilizatori care s-au confruntat cu ransomware-uri ţintite a crescut cu aproximativ 767%”, se mai arată în raport.

Potrivit raportului, unele dintre cele mai prolifice familii de ransomware ţintite au fost Maze, grupul implicat în mai multe incidente mari şi RagnarLocker, de asemenea, prezentat în multe ştiri. “Ambele familii au început tendinţa de exfiltrare a datelor, în plus faţă de criptarea acestora, ameninţând că vor face publice informaţiile confidenţiale dacă victimele refuză să plătească. WastedLocker a fost, de asemenea, prezent în multe titluri de primă pagină, cu incidente similare. În multe dintre aceste cazuri, malware-ul este conceput special pentru a infecta fiecare ţintă individual”, se mai arată în raport.

În ciuda creşterii înregistrate de ransomware-urilor ţintite, familia ransomware întâlnită cel mai frecvent de utilizatori este în continuare WannaCry, troianul ransomware care a apărut pentru prima dată în 2017 şi a dus la daune de cel puţin 4 miliarde de dolari în 150 de ţări. 22% dintre utilizatorii care au trecut prin ransomware în 2019 au întâlnit WannaCry; procentul acestora a scăzut la 16% în 2020, potrivit raportului realizat de Kaspersky.

„Peisajul ameninţărilor ransomware s-a schimbat fundamental de când au intrat pentru prima data în atenţia în comunităţii specialiştilor în securitate cibernetică. Cel mai probabil vom vedea din ce în ce mai puţine campanii pe scară largă care vizează utilizatorii obişnuiţi. Desigur, asta nu înseamnă că aceştia nu mai sunt vulnerabili. Dar accentul principal va continua să fie asupra companiilor şi organizaţiilor mari, ceea ce înseamnă că atacurile ransomware vor continua să devină mai sofisticate şi mai distructive. Este absolut necesar ca organizaţiile mari să adopte un set holistic şi cuprinzător de practici de securitate pentru a-şi proteja datele”, comentează expertul în securitate la Kaspersky, Fedor Sinitsyn.

Kaspersky este o companie globală de securitate cibernetică fondată în 1997. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali folosesc tehnologiile Kaspersky.

 
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.