Mai mult de 50% dintre românii care locuiesc la case sunt interesaţi să achiziţioneze un sistem fotovoltaic anul acesta de la un furnizor de energie, iar cererea pentru sisteme de panouri fotovoltaice de la E.ON a crescut de 10 ori anul trecut comparativ cu 2021, arată un studiu realizat de E.ON.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Economiile anuale pot ajunge la 8.500 de lei pentru un sistem de 5 kW, arată compania.

”Perspectiva de a deveni independenţi energetic este tot mai tentantă pentru români. Un studiu* realizat de E.ON pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional arată că interesul de a deveni prosumatori a crescut puternic printre proprietarii de locuinţe individuale (case). Astfel, peste 50% dintre aceştia au declarat că intenţionează să achiziţioneze un sistem fotovoltaic de la un furnizor de energie în cursul acestui an, marcând o creştere de peste 8% faţă de anul 2021. Interesul în creştere continuă pentru sisteme fotovoltaice se explică şi prin faptul că pornim de la un nivel destul de scăzut de dotare cu astfel de sisteme, doar 3% dintre românii care locuiesc la casă declarând că au deja montate panouri fotovoltaice”, arată E.ON.

Totodată, rezultatele mai relevă că 28% dintre români ştiu că pot să achiziţioneze sisteme de panouri fotovoltaice de la furnizorul lor de energie.

”Trendul puternic de creştere privind achiziţia de instalaţii de generare a energiei din surse regenerabile este confirmat şi de datele privind vânzările soluţiei E.ON Solar Home, lansată pe piaţă de companie în luna iulie 2020. Astfel, cererea pentru acest pachet a crescut de 10 ori anul trecut faţă de 2021, compania instalând şi predând la cheie clienţilor peste 650 de centrale fotovoltaice, ceea ce înseamnă o cadenţă de aproape 2 pe zi.  În intervalul ianuarie-mai 2023 cererea a continuat să crească, fiind consemnat un avans de 65% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, E.ON instalând aproape 300 de sisteme fotovoltaice pentru clienţii din segmentul rezidenţial, circa 3 pe zi lucrătoare. În total, de la lansarea soluţiei, E.ON a instalat la clienţii casnici peste 1.000 de sisteme fotovoltaice. În topul motivelor pentru care românii achiziţionează soluţia companiei se regăsesc posibilitatea plăţii în rate lunare pe termen de până la 7 ani, garanţia echipamentelor de 15 ani, serviciile ante şi post vânzare, opţiunile extra cum ar fi soluţia de stocare a energiei cu baterii, rapiditatea instalării şi nu în ultimul rând posibilitatea recuperării investiţiei în 3-5 ani, în funcţie de puterea instalată a sistemului fotovoltaic”, anunţă compania.

De asemenea, perspectiva unor economii importante este şi ea un important factor luat în calcul. De exemplu, un sistem cu panouri fotovoltaice de 5 kW care produce circa 6.300 de kWh pe an poate salva 8.500 de lei, reprezentând contravaloarea energiei pe care nu o consumi din reţea, ci o produci.

Cei care au dosarele aprobate pentru subvenţia de 20.000 de lei de la AFM prin programul Casa Verde Fotovoltaice pot achiziţiona şi instala cu E.ON Energie România, începând cu luna iunie, sisteme fotovoltaice între 3 kWh şi 50 kWh. Garanţia pentru panouri este de 15 ani, iar cea pentru invertor de 10 ani. Contribuţia proprie se poate achita integral sau în rate. În plus, pentru sistemele de peste 3 kWh sunt oferite opţiuni de finanţare prin partenerii E.ON, după montaj. Mai mult, fiecare kW putere instalat îţi aduce o lună fără plata facturii de electricitate.

Studiul efectuat de E.ON a fost realizat pe un eşantion reprezentativ naţional de 1.000 de persoane fizice lunar, cu vârsta peste 18 ani, prin metodologia CATI (Computer Assisted Telephonic Interviews) în cursul anului 2022. Marja de eroare maximă calculată este de ± 3.1% la un nivel de incredere de 95%.

E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluţii energetice având un portofoliu variat format din circa 3,4 milioane de clienţi, atât rezidenţiali, cât şi companii şi municipalităţi. Grupul E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 18 ani. De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit  2,1 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 3 miliarde de euro.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.