Ministerul Finanţelor vrea să împrumute de la bănci 3,4 miliarde lei în luna aprilie, la care s-ar putea adăuga 420 milioane de lei din licitaţii suplimentare, suma fiind cu 12,5% mai mică decât ţinta de împrumut din aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 3,3% sub nivelul stabilit pentru luna anterioară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din totalul sumei, Finanţele vor să atragă 600 milioane de lei prin certificate de trezorerie, pentru care au programat o licitaţie la 16 aprilie.

Totodată, statul intenţionează să împrumute 2,8 miliarde lei prin obligaţiuni de stat de tip benchmark, sumă care ar putea fi majorată cu 420 milioane de lei prin sesiuni suplimentare.

Calendarul prevede în aprilie patru licitaţii în valoare de 500 milioane de lei fiecare şi una de 600 milioane de lei, cu maturităţi de 3, 5 şi 7 ani, acestea reprezentând redeschiderea unor emisiuni de obligaţiuni mai vechi.

Finanţele vor lansa şi o emisiune nouă, cu scadenţă la 10 ani, în valoare de 200 milioane de lei, stabilită pentru 16 aprilie. 

Sumele vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi refinanţarea datoriei publice în luna aprilie.

La nivelul întregului an, Finanţele vor să împrumute de la băncile din România 48-50 miliarde lei, nivel similar cu cel propus pentru anul trecut. 

De asemenea, şi-a propus să contracteze circa 4,5-5 miliarde euro (echivalent) de pe pieţele externe, în funcţie de condiţii şi oportunităţi, cu peste 60% faţă de nivelul atras în 2017.

România are nevoie în acest an de o finanţare brută la nivel guvernamental de circa 74 miliarde lei, pentru a acoperi deficitul bugetar prognozat, de 2,97% din PIB (aproximativ 27 miliarde lei), precum şi datoria publică de refinanţat, care se ridică la 47 miliarde lei.

Ministerul Finanţelor intenţionează să finanţeze deficitul bugetar în proporţie de 75% de pe piaţa internă, restul fiind atras de pe pieţele internaţionale.

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat anul trecut cu un deficit de 24,3 miliarde de lei, respectiv 2,88% din PIB, sub ţinta anuală stabilită de 2,96% din PIB, dar cu 32,8% mai mare decât cel din 2016.

Deficitul bugetar semnalează însă o creştere accelerată, având în vedere că după primele două luni a ajuns la 5,5 miliarde lei (0,59% din PIB), perioadă a anului care consemnează de regulă excedent. În perioada similară a anului trecut, excendentul bugetar se situa la 397,1 milioane lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.