Statul american Washington retrage facilităţile fiscale de care beneficia Boeing, pentru a evita ca UE să impună tarife pentru bunuri americane, transmite Reuters,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Boeing a anunţat că măsura va face ca Statele Unite să respecte reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), dar grupul european Airbus a anunţat că măsura este doar ”un pas iniţial” pentru rezolvarea unui conflict transatlantic de lungă durată legat de subvenţiile pentru avioane.

OMC a constatat că Boeing şi Airbus, cei mai mari doi producători de avioane din lume, au beneficiat de subvenţii ilegale de ordinul miliardelor din dolari, în două cazuri care datează din 2004. Organizaţia a penalizat ambele părţi pentru că nu au respectat în totalitate decizii anterioare, deschizând calea pentru un război al tarifelor.

Măsura luată de Senatul statului Washington a avut loc înainte de o decizie a OMC aşteptată în această primăvară, care ar permite UE să impună tarife pentru importuri din SUA.

Producătorii de articole de lux şi de whisky şi-au exprimat îngrijorarea în legătură declanşarea unui război al tarifelor dincolo de industria aerospaţială.

Potrivit Airbus, OMC trebuie să decidă dacă statul Washington a eliminat toate subvenţiile ilegale, dar a apreciat că Reprezentantul pentru Comerţ al SUA trebuie să rezolve problema subvenţiilor de miliarde de dolari oferite Boeing de statul Kansas şi agenţii federale precum NASA.

UE a contestat statutul fiscal preferenţial al industriei aerospaţiale din statul Washington, introdus în urmă cu 16 ani şi reînnoit în 2013, pentru a atrage activităţi de producţie pentru avionul 777X al Boeing.

Dacă proiectul votat de Senatul statului Washington va fi promulgat, schimbările vor elimina scutirea de 40% din taxa pentru afaceri şi ocupaţie, care a permis Boeing economisirea a 118 milioane de dolari, în 2018.

Statele Unite au înăsprit în februarie tarifele aplicate avioanelor Airbus, după ce anul trecut au obţinut acordul OMC de a penaliza produse americane în valoare de 7,5 miliarde de dolari, din cauza subvenţiilor de care a beneficiat Airbus.

O decizie într-un caz paralel intentat de UE la OMC este aşteptată în următoarele luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.