Ministerul Finanţelor a vândut marţi obligaţiuni de stat în valoare de 75 milioane lei scadente în 29 aprilie 2024, printr-o licitaţie suplimentară la cea de luni, în care a luat cu împrumut 500 milioane lei (109,4 milioane euro) la un randament mediu anual în creştere la 3,37%, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma sesiunii suplimentare de marţi, valoarea totală a împrumutului a ajuns la 575 milioane lei. 

Luni, băncile participante la licitaţie au oferit 856,13 miliarde lei, cu 71,2% mai mult faţă de valoarea anunţată a licitaţiei, în timp ce oferta de finanţare de la sesiunea suplimentară a fost de 360 milioane lei. 

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 3,25%. În urma licitaţiei, randamentul maxim oferit de către stat a fost de 3,39%, iar cel mediu, de 3,37% pe an, potrivit datelor BNR.

Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru luna iulie să împrumute de pe piaţa internă 5,1 miliarde lei, din care 1,7 miliarde lei prin certificate de trezorerie şi 3,4 miliarde lei prin obligaţiuni, la care s-ar putea adăuga 510 milioane lei prin licitaţii suplimentare, nivelul fiind uşor sub cel din iunie.

În 2017, nevoia de finanţare a statului este în creştere, în condiţiile în care Guvernul a prevăzut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), faţă de nivelul de 2,41% din PIB atins în 2016.

Comisia Europeană şi mulţi analişti se aşteaptă la un deficit bugetar de peste 3% din PIB în 2017, din cauza supraestimării de către Guvern a veniturilor bugetare şi a valorii PIB.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.