Ministerul Finanţelor a vândut joi certificate de trezorerie în valoare de 800 milioane lei (178 milioane euro), scadente la 16 octombrie 2017, în linie cu programul anunţat, pentru care băncile vor primi un randament mediu anual de 0,60%, uşor peste cel de la ultima licitaţie cu aceeaşi scandenţă, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cererea din partea băncilor a rămas solidă, cu un volum de finanţare oferit de 2,26 miliarde lei, de aproape trei ori mai mare decât cererea statului şi peste nivelul înregistrat la licitaţia similară, pentru aceeaşi maturitate, din 5 septembrie, când băncile au licitat 2 miliarde lei. 

Certificatele de trezorerie nu au dobândă, randamentul fiind calculat ca diferenţă între preţul de vânzare, mai mic decât valoarea nominală, şi valoarea pe care statul o va plăti la scadenţă, care este chiar valoarea nominală.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Randamentul mediu ponderat la licitaţia de luni a fost de 0,60% pe an. În 5 septembrie, la ultima licitaţie de certificate pe un an, dobânda medie primită de bănci a fost de 0,56%.

Certificatele de trezorerie sunt împrumuturi pe termen scurt şi foarte scurt, de maximum un an.

Licitaţia de joi este singura organizată în octombrie pentru certificate de trezorerie de către Ministerul Finanţelor, restul licitaţiilor fiind pentru obligaţiuni, care au scadenţe mai lungi. 

În octombrie, Ministerul Finanţelor intenţionează să împrumute de la bănci 3,5 miliarde lei prin licitaţiile obişnuite de titluri de stat, la care s-ar putea adăuga 405 milioane lei prin licitaţii suplimentare, sumele fiind semnificativ mai mici faţă de cele programate în lunile anterioare.

Pentru acest an, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.