Ministerul Finanţelor a vândut joi obligaţiuni de stat în valoare de 500 de milioane de lei (112 milioane euro) scadente în 29 aprilie 2019, pentru care băncile primesc un randament mediu anual de 1,57%, în scădere faţă de ultima emisiune de titluri cu aceeaşi scadenţă, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Băncile participante la licitaţie au oferit 1,44 miliarde lei, valoare aproape triplă faţă de cea împrumutată de stat.

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 2,5%. În urma licitaţiei, randamentul maxim oferit de către stat a fost de 1,58%, iar cel mediu - de 1,57% pe an, potrivit datelor BNR.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

În 11 şi 12 iulie, la precedenta licitaţie de titluri din aceeaşi serie, cu scandenţa în  29 aprilie 2019, Ministerul Finanţelor a luat de la bănci 575 milioane de lei, la un randament maxim de 1,67% şi un randamant mediu de 1,65% pe an.

Randamentele cerute de bănci la titlurile de stat româneşti sunt în scădere în ultima perioadă, cererea fiind în creştere mai ales de la începutul verii.

În luna august, Ministerul Finanţelor vrea să împrumute 4,4 miliarde lei de pe piaţa internă prin vânzarea de titluri de stat, stabilind un calendar mai încărcat faţă de cel din iulie, când a atras 3,7 miliarde lei.

Ministerul a precizat că va organiza în august emisiuni de titluri de stat în valoare de 4 miliarde lei, din care 1,1 miliarde lei certificate de trezorerie şi 2,9 miliarde lei obligaţiuni benchmark, la care se pot adăuga împrumuturi de până la 435 milioane lei prin licitaţii suplimentare de obligaţiuni, pentru ofertele necompetitive.

Pentru acest an, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.