Statele Unite au înăsprit marţi restricţiile financiare împotriva Venezuelei, incluzând pe o listă neagră o filială a grupului petrolier rus Rosneft, despre care administraţia preşedintelui american Donald Trump afirmă că oferă ajutor guvernului preşedintelui Nicolas Maduro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sancţiunile impuse de Departamentul Trezoreriei americane sporesc presiunile împotriva Rusiei, care în opinia Washingtonului este principala susţinătoare a guvernului Maduro.

Administraţia Trump acuză Rosneft Trading, filială a grupului Rosneft, că susţine sectorul petrolier din Venezuela şi evită în mod activ sancţiunile americane.

Statele Unite au emis totodată o licenţă generală care acordă companiilor 90 de zile să îşi reducă tranzacţiile cu Rosneft Trading.

Măsura americană blochează orice active deţinute în SUA de Rosneft Trading, care este înregistrată la Geneva, şi de preşedintele consiliului de administraţie şi preşedinte al companiei, Didier Casimiro.

“Consider că este un pas semnificativ şi cred că vom vedea companii din toată lumea din sectorul petrolier care nu vor mai face afaceri cu Rosneft Trading”, a declarat Elliott Abrams, reprezentantul special al SUA în Venezuela.

Abrams a spus că Rosneft Trading gestionează în prezent circa 70% din petrolul venezuelean.

Statele Unite au recunoscut anul trecut pe liderul opoziţiei, Juan Guaido, drept preşedintele interimar legitim al Venezuelei şi au început să aplice sancţiuni şi presiuni diplomatice împotriva guvernului Maduro.

Un an mai târziu, Maduro este încă preşedinte, susţinut de armată, precum şi de Rusia, China şi Cuba. Rămânerea la putere a lui Maduro este o sursă de frustrare pentru Trump, au declarat oficiali americani în particular.

Rosneft a refuzat să comenteze. Compania a afirmat în septembrie anul trecut că orice încercare de a reduce veniturile sale din Venezuela ar fi ilegală şi că Statele Unite se folosesc de ameninţarea sancţiunilor ca formă de concurenţă incorectă.

Rusia şi China au calificat sancţiunile americane împotriva Venezuelei drept unilaterale şi ilegale.

Acţiunile Rosneft au scăzut cu 2,7% în urma informaţiei, care a apărut cu puţin timp înainte de închiderea bursei din Moscova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.