Statele Unite au dat Marii Britanii un nou avertisment referitor la grupul chinez Huawwei, în urma aprobării de către o autoritate locală a construcţiei unui centru de cercetare şi dezvoltare în domeniul cipurilor, în valoare de 1 miliard de lire sterline (1,24 miliarde dolari), în regiunea Cambridgeshire, transmite CNBS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consilierii din districtul South Cambridgeshire au votat joi în proporţie de 9 la 1 în favoarea construirii centrului Huawei. În urma deciziei, Departamentul de Stat a reiterat acuzaţiile că Huawei reprezintă un risc pentru securitatea naţională, afirmând că are legături cu Partidul Comunist Chinez.

”Cerem tuturor ţărilor, în special celor aliate şi partenere, cum este Marea Britanie, să analizeze cu atenţia impactul pe termen lung al permiterii unor companii care nu sunt de încredere, cum este Huawei, să aibă acces la informaţii sensibile”, a afirmat vineri Departamentul de Stat, într-un comunicat pus la dispoziţia CNBC.

Potrivit departamentului, Partidul Comunist Chinez dobândeşte tehnologie şi proprietate intelectuală prin ”mijloce licite şi ilicite, prin colaborări şi prin înşelăciune, precum şi prin investiţii, cercetare comună şi furt direct”.

Faptul că Huawei ”este supus autorităţii guvernului” înseamnă ”că nu poate exista încredere”, a avertizat departamentul.

”Considerăm că ţările trebuie să poată avea încredere că partenerii lor nu le pun în pericol securitatea naţională, proprietatea intelectuală sau drepturile omului. Nu poate exista încredere atunci când o companie cum este Huawei este supusă unui guvern autoritar, cum este Partidul Comunist Chinez, care nu are o justiţie independentă sau legi care să interzică efectiv folosirea incorectă a datelor”, a arătat Departamentul de Stat.

Experţii afirmă că Huawei nu va avea de ales decât să predea datele din reţele către Beijing, dacă acesta va solicita acest lucru, din cauza legilor referitoare la spionaj i securitate naţională.

Huawei a negat în repetate rânduri că transferă date Beijingului şi insistă că grupul este independent faţă de guvern.

Huawei speră să angajeze 300-400 de persoane la laboratorul din Marea Britanie, unde intenţionează să dezvolte şi să producă cipuri optoelectronice şi alte echipamente care pot accelera transmiterea datelor pe internet.

La câteva minute după votul consilierilor, Huawei a informat jurnaliştii că în următorii trei ani va cheltui 1 miliard de lire pentru centrul de cercetare şi dezvoltare, în loc de suma de 400 de milioane de lire anunţată iniţial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.