Cele mai dezvoltate şapte naţiuni ale lumii (G7) au convenit vineri să oprească finanţările internaţionale ale proiectelor din domeniul cărbunelor care emit dioxid de carbon, până la sfârşitul acestui an, şi eliminarea treptată a unui astfel de sprijin pentru toţi carburanţii fosili, în vederea respectării ţintelor legate de schimbările climatice convenite la nivel mondial, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oprirea finanţării proiectelor pentru combustibili fosili este văzută ca un pas major pentru a limita creşterea temperaturilor globale cu 1,5 grade Celsius peste nivelul perioadei preindustriale, despre care oamenii de ştiinţă spun că ar evita cele mai devastatoare efecte ale schimbărilor climatice.

Atragerea Japoniei pentru a pune capăt finanţării internaţionale a proiectelor din sectorul cărbunelui, într-un interval de timp atât de scurt, înseamnă că alte ţări, precum China, care încă susţin cărbunele, sunt din ce în ce mai izolate şi s-ar putea confrunta cu mai multe presiuni pentru renunţarea la acestea.

Grupul celor Şapte naţiuni - Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia şi Japonia - plus Uniunea Europeană au afirmat într-un comunicat că ”investiţiile internaţionale în cărbune cu emisii nelimitate trebuie să se oprească acum. (Ne) ne angajăm să luăm măsuri concrete către oprirea în totalitate a unui nou sprijin guvernamental direct pentru producerea internaţională de energie termică internaţională din cărbune termic cu emisii nelimitate, până la sfârşitul anului 2021, inclusiv prin asistenţă oficială pentru dezvoltare, finanţare a exporturilor, investiţii şi sprijin financiar şi pentru promovarea comerţului.”

Cărbunele este considerat cu emisii nelimitate atunci când este ars pentru energie sau căldură fără a utiliza tehnologie pentru captarea emisiilor rezultate, un sistem care nu este încă utilizat pe scară largă în generarea de energie.

Alok Sharma, preşedintele summitului COP26 privind clima, a făcut din oprirea finanţării internaţionale a cărbunelui ”o prioritate personală”, pentru a contribui la încetarea dependenţei lumii de combustibilii fosili, solicitând ca summitul ONU din noiembrie să fie cel ”care transmite cărbunele în istorie ".

Naţiunile G7 au convenit, de asemenea, ”să colaboreze cu alţi parteneri globali pentru a accelera desfăşurarea vehiculelor cu emisii zero”, pentru a decarboniza ”semnificativ” sectorul energiei electrice în anii 2030 şi a renunţa la finanţarea internaţională a combustibililor fosili, deşi nu a fost stabilită o dată specifică pentru acest obiectiv .

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.