Standurile expoziţionale ale producătorilor de arme israelieni Israel Aerospace Industries (IAI) şi Rafael Advanced Defense Systems au fost goale la deschiderea Dubai Airshow de luni, pe fondul războiului Israel-Hamas din Gaza, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nu a fost imediat clar de ce nu existat personal la niciunul dintre standurile expoziţionale, situate aproape de pavilionul producătorului de arme de stat EDGE din Emiratele Arabe Unite.

IAI şi EDGE au semnat programe de dezvoltare comune la ultimul Dubai Airshow din 2021.

IAI şi Rafael nu au răspuns imediat solicitărilor trimise prin e-mail de comentarii cu privire la participarea lor.

Standul expoziţional IAI a fost blocat cu funie roşie. Un stand de expoziţie pentru compania înregistrată local a Elbit Systems din Israel a fost dotat cu personal, deşi un membru al personalului a refuzat să răspundă la întrebările presei cu privire la participarea lor.

Naţiunile arabe şi musulmane au cerut în weekend oprirea vânzărilor de arme către Israel, deoarece numărul deceselor în creştere în invazia israeliană în Gaza, lansată ca răzbunare pentru atacurile transfrontaliere din 7 octombrie de către grupul militant palestinian Hamas, care guvernează enclava, a provocat indignare în capitalele arabe.

Elbit System a înfiinţat compania înregistrată în Emiratele Arabe Unite în 2021, cu scopul declarat de a stabili o cooperare pe termen lung cu armata emiratelor.

În ultimele săptămâni, compania-mamă israeliană şi-a declarat public sprijinul pentru Israel şi armata sa.

Un bărbat care purta ţinute tradiţionale din Emirate, cunoscute sub numele de kandora şi ghutra, oferea cafea arabă tradiţională celor care vizitau standul Elbit Systems, tot lângă EDGE, din Emiratele Arabe Unite.

Companiile israeliene au participat în mod deschis la expoziţii şi conferinţe din Emiratele Arabe Unite doar din 2020, când puterea arabă din Golf şi Israelul au stabilit legături în baza unui acord intermediat de SUA.

Emiratele Arabe Unite intenţionează să menţină acele legături diplomatice în ciuda protestelor internaţionale privind bilanţul tot mai mare al războiului din Gaza, au declarat pentru Reuters surse familiare cu politica guvernului Emiratelor Arabe Unite.

Emiratele Arabe Unite au devenit cea mai proeminentă naţiune arabă care a stabilit legături diplomatice cu Israelul în 30 de ani, în temeiul Acordurilor Avraam intermediate de SUA în 2020.

Acel acord a întrerupt decenii de politică panarabă care a cerut crearea unui stat palestinian înainte de normalizarea relaţiilor diplomatice cu Israelul şi a deschis calea pentru  caalte state arabe să construiască legături cu Israelul.

Vicepreşedintele din Emirate, şeicul Mansour bin Zayed Al Nahyan, fratele preşedintelui şeic Mohamed, a participat la reuniunea comună extraordinară a statelor Ligii Arabe şi Organizaţiei pentru Cooperare Islamică (OCI) care a cerut embargoul armelor asupra Israelului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.