SpaceX, compania spaţială a lui Elon Musk, a câştigat un contract de aproape 3 miliarde de dolari pentru construcţia viitorului modul lunar cu echipaj uman al NASA, învingând Blue Origin, a lui Jeff Bezos, şi Dynetics, divizie a companiei Leidos, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este încă un pas, într-un grup incitant de paşi, care ne va duce la un sistem durabil de aselenizare umană pe Lună”, a declarat Kathy Lueders, liderul programului de zbor spaţial uman al NASA, în anunţul agenţiei.

Contractul SpaceX are o valoare de 2,89 miliarde de dolari. Washington Post a raportat pentru prima dată despre victoria SpaceX.

NASA a acordat anul trecut celor trei echipe contracte de 967 milioane de dolari şi contracte pe 10 luni, pentru a începe lucrul la conceptele de aselenizare, în cadrul programului său Human Landing Systems sau HLS.

SpaceX a primit cea mai mică sumă dintre cele trei companii, 135 de milioane de dolari.

Dynetics a primit 253 milioane dolari, iar Blue Origin a câştigat 579 milioane dolari.

NASA era de aşteptat să aleagă două dintre cele trei echipe, iar decizia de a selecta doar SpaceX a venit ca o surpriză.

Pentru programul HLS, compania lui Musk a oferit o variantă a rachetei sale Starship, prototipuri pe care SpaceX le-a testat la instalaţia sa de dezvoltare din Boca Chica, Texas.

Compania a efectuat mai multe zboruri de testare de succes ale Starship, dar încercările de aterizare după ultimele patru zboruri la mare altitudine s-au încheiat cu o varietate de explozii.

NASA a spus că astronauţii săi vor folosi Starship pentru a se transfera de pe nava spaţială Orion a agenţiei, atunci când capsula ajunge pe orbita lunară.

HLS face parte din misiunea Artemis a NASA, de a aduce astronauţi pe Lună până în 2024. Misiunea a fost anunţată de administraţia preşedintelui Donald Trump.

Secretarul de presă al preşedintelui Joe Biden a indicat că actuala administraţie se aşteaptă să continue cu Artemis.

Compania spaţială a lui Bezos şi-a dezvăluit planurile de a construi un lander lunar cu echipaj în 2019, anunţând că va colabora cu giganţii din industrie Lockheed Martin, Northrop Grumman şi Draper în acest efort.

Dynetics, deţinută de Leidos, a făcut echipă cu Sierra Nevada Corporation pentru conceptul său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.