United Auto Workers (UAW) extinde grevele la încă o fabrică, atît la General Motors cât şi la Ford Motor, dar nu şi la Stellantis, compania mamă a Chrysler, care a făcut concesii de ultim moment, a declarat vineri preşedintele sindicatului, Shawn Fain, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prima grevă simultană împotriva celor trei mari producători auto din Detroit intră în a treia săptămână, extinzându-se la uzina de asamblare Ford din Chicago şi la fabrica de asamblare a GM din Lansing, Michigan, acoperind aproximativ 7.000 de muncitori, a spus Fain într-un anunţ.

Acest lucru duce numărul lucrătorilor care pichetează la 25.000, sau aproximativ 17% din cei 146.000 de membri ai sindicatului de la cei trei producători de automobile.

Greva nu va include niciun membru suplimentar la Stellantis.

”În ciuda dorinţei noastre de a negocia, Ford şi GM au refuzat să facă progrese semnificative”, a spus Fain vineri dimineaţă.

El a remarcat că, înainte de anunţul său, UAW a observat ”o rafală” de interes din partea companiilor, vineri dimineaţă.

Ford şi Stellantis nu au comentat imediat, în timp ce GM a spus într-un e-mail adresat angajaţilor că ”nu a primit încă o contraofertă cuprinzătoare din partea conducerii UAW la cea mai recentă propunere făcută pe 21 septembrie. Convocarea mai multor greve este doar pentru titluri, nu progres real”.

UAW plănuia să anunţe o nouă grevă la Stellantis, au spus surse informate cu privire la acest subiect, dar Fain a spus că, cu câteva momente înainte de a se adreseze membrilor săi, la ora 10 a.m., Stellantis a sunat şi a făcut modificări semnificative în propunerea sa de contract.

Uzinele Ford şi GM au intrat în grevă vineri la prânz.

 Joi, sindicatul a făcut o contra-propunere Stellantis. Fain a citat progresele înregistrate de Stellantis în ceea ce priveşte plăţile alocaţiilor pentru costul vieţii, pentru a compensa inflaţia, precum şi dreptul de grevă pentru angajamentele legate de produse şi închiderea fabricilor.

Discuţiile dintre UAW şi negociatorii producătorilor auto au fost descrise ca fiind ”foarte active” de o persoană informată cu privire la situaţie, iar vineri Fain a spus că discuţiile continuă la toate cele trei companii.

”Pentru a fi clar, negocierile nu s-au întrerupt. Sunt încă foarte optimist că putem ajunge la o înţelegere”, a spus el.

"Ne-am săturat de lăcomia corporativă şi ne-am săturat de excesul corporativ. Ne-am săturat să ne spargem trupurile pentru companii care iau din ce în ce mai mult şi dau din ce în ce mai puţin", a adăugat el.

UAW este de aşteptat să continue opririle de lucru în curs de desfăşurare până la ratificarea unui nou contract, a spus o sursă familiarizată cu situaţia, vorbind sub condiţia anonimatului.

”Ceea ce şi-a dorit Shawn Fain este după faptă şi răsplată: dacă eşti bun cu noi la negocieri, nu ne vom încurca cu tine. Dacă eşti rău cu noi, vom escalada greva. Aşa că cred are efectul dorit”, a spus Arthur Wheaton, director pentru studii de muncă la Şcoala de Relaţii Industriale şi de Muncă din Cornell.

Negocierile se referă la încheierea unui nou contract de muncă pentru următorii patru ani, cu salarii, drepturi şi condiţii de muncă mai bune pentru angajaţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.