Shell şi TotalEnergies au raportat scăderi abrupte ale profitului în trimestrul al doilea, faţă de câştigurile extraordinare din 2022, deoarece preţurile petrolului şi gazelor, marjele de rafinare şi rezultatele tranzacţionării s-au redus, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preţurile petrolului şi gazelor au crescut anul trecut în urma invaziei Rusiei în Ucraina, dar preţurile energiei au scăzut brusc în acest an, pe măsură ce temerile de penurie s-au diminuat, pe fondul provocărilor economice globale.

Ambele companii au ratat previziunile privind câştigurile, înregistrând profituri de aproximativ 5 miliarde de dolari fiecare în perioada aprilie-iunie, în scădere cu 56% în termeni anuali în cazul Shell şi cu 49% în cazul TotalEnergies.

Totuşi, acest lucru a fost în mare măsură în concordanţă cu performanţa Shell în 2021, în timp ce TotalEnergies şi-a depăşit rezultatele anterioare invaziei.

Acţiunile Shell au scăzut cu 1,9%, iar TotalEnergies cu 0,4%, în comparaţie cu o scădere de 1% a indicelui european al companiilor de petrol şi gaze.

Shell a încetinit ritmul programului său de răscumpărare de acţiuni la 3 miliarde de dolari în următoarele trei luni şi la 2,5 miliarde de dolari după aceea, în timp ce TotalEnergies a rămas la 2 miliarde de dolari pentru trimestrul al treilea.

Shell şi-a majorat, de asemenea, dividendele cu 15% faţă de trimestrul precedent, aşa cum era de aşteptat.

Directorul general al Shell, Wael Sawan, a declarat că compania a arătat ”performanţă operaţională puternică... în ciuda unui mediu de preţ mai scăzut al mărfurilor”, în timp ce şeful TotalEnergies, Patrick Pouyanne, a spus că trimestrul a arătat ”un mediu de ţiţei şi gaze mai slab”.

Compania norvegiană Equinor a raportat miercuri o scădere cu 57% a profiturilor din al doilea trimestru, faţă de un an mai devreme.

Preţurile de referinţă ale ţiţeiului Brent au fost în medie de 80 de dolari pe baril în trimestru, al doilea al anului 2023, comparativ cu 110 de dolari cu un an mai devreme.

Preţurile pentru gazul natural lichefiat (GNL), un produs cheie pentru ambele grupuri, au scăzut la 11,75 dolari per milion de unităţi termice britanice (mmBtu) de la aproximativ 33 de dolari.

TotalEnergies se aşteaptă ca preţurile medii ale GNL să rămână între 9 şi 10 dolari pentru mmBtu în trimestrul trei, dar anticipează o creştere la 15 mmBtu dolari în timpul iernii din cauza cererii asiatice şi europene.

Contractul de referinţă pentru gaze pe termen de o lună din Olanda a fost tranzacţionat joi la 30,70 euro pe megawat oră, în scădere faţă de peste 100 de euro anul trecut, inclusiv o creştere la peste 300 de euro în august - şi 70 de euro la începutul acestui an.

Atât Shell, cât şi TotalEnergies au semnalat o scădere a profitului din rafinarea ţiţeiului în combustibil şi substanţe chimice, în acest trimestru.

Câştigurile ajustate ale Shell din aceste afaceri au scăzut cu 78%. TotalEnergies a declarat că marjele europene de rafinare au scăzut din cauza creşterii exporturilor chineze şi a ţiţeiului şi a produselor petroliere ruseşti mai rapid decât se aştepta, acestea găsind cumpărători la nivel mondial după ce UE a impus un embargo.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.