Grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell a încetat marţi să cumpere petrol din Rusia şi a declarat că va întrerupe complet legăturile cu această ţară, în timp ce Statele Unite şi-au intensificat campania de pedepsire a Moscovei pentru invadarea Ucrainei, interzicând importurile de petrol şi energie ruseşti, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Măsurile Occidentului de a izola economic Rusia pentru atacul împotriva Ucrainei au lovit pieţele globale de mărfuri şi energie, ducând la creşterea preţurilor şi ameninţând să deraieze redresarea economică după pandemia de Covid-19.

Marea Britanie a anunţat la rândul ei că va interzice importurile de petrol rusesc, dar numai prin eliminarea treptată a acestora în 2022, pentru a oferi timp companiilor să găsească surse alternative de aprovizionare.

Creşterea preţurilor metalelor de când Rusia a atacat Ucraina începe să îi afecteze pe unii traderi prinşi pe partea greşită a pieţei, precum şi  pe consumatorii finali, cum ar fi producătorii de automobile.

Bursa de metale din Londra (LME) a ​​oprit marţi tranzacţiile cu nichel, după ce preţurile metalului, care este o componentă cheie a bateriilor pentru vehiculele electrice, s-au dublat la peste 100.000 de dolari pe tonă.

Decizia Shell de a abandona Rusia vine la câteva zile după ce s-a confruntat cu o val de critici pentru cumpărarea petrolului rusesc – o tranzacţie care în urmă cu două săptămâni ar fi fost de rutină – subliniind modul în care statutul de paria al Moscovei creşte chiar şi pe o piaţă pe care o domina înainte.

„Suntem foarte conştienţi de faptul că decizia noastră de săptămâna trecută de a achiziţiona o încărcătură de ţiţei rusesc pentru a fi rafinat în produse precum benzina şi motorina - în ciuda faptului că a fost luată cu siguranţa aprovizionării în prim-planul gândirii noastre - nu a fost cea corectă şi îmi pare rău”, a spus directorul general Ben van Beurden.

Deşi nicio sancţiune nu a forţat încă astfel de retragere a investiţiilor, Shell şi rivalii BP şi Exxon Mobil au anunţat planuri de a vinde participaţiile lor din Rusia şi de a părăsi ţara, lăsând compania franceză TotalEnergies relativ izolată în decizia de păstrare a investiţiilor.

Zeci de companii şi-au oprit activitatea în Rusia de la invadarea Ucrainei, pe care Moscova a numit-o ”operaţiune militară specială” care vizează nu ocuparea teritoriului, ci distrugerea capacităţilor militare ale Ucrainei.

Producătorul german de îmbrăcăminte sport Adidas, firma de cosmetice Estee Lauder i proprietarul Calvin Klein şi Tommy Hilfiger, PVH Corp, sunt printre cele mai recente mărci care au anunţat suspendarea activităţilor în Rusia.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.