Senatorul USR PLUS de Iaşi Cristi Berea a depus în Parlament o iniţiativă legislativă pentru înăsprirea pedepselor pentru evaziune fiscală. Aceasta elimină posibilitatea plăţii unei amenzi ca alternativă a pedepsei închisorii pentru infracţiunea de evaziune fiscală, reintroduce pedepsirea faptei chiar si în condiţiile achitării prejudiciului şi diminuarea limitelor de pedeapsă la jumătate în cazul achitării prejudiciului majorat cu 20%, plus plata dobânzilor şi penalităţilor, înainte de primul termen de judecată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Legea, în forma actuală, încurajează şi nu combate evaziunea fiscală. Chiar şi înainte de promulgarea noilor prevederi, evaziunea fiscală în România ajungea la 28 de miliarde de euro. Nu avem nevoie de banii aceştia şi cei care au furat din banul public nu trebuie pedepsiţi drastic? Bunăstarea evazioniştilor e suportată de contribuabili cinstiţi care nu primesc nicio recompensă pentru cinstea lor. În schimb, avem grijă ca un hoţ să nu facă puşcărie dacă, prins fiind, dă înapoi prada. Statul, la rândul lui, trebuie să majoreze taxe care să acopere deficitul bugetar, fapt ce conduce la o scădere a nivelului de trai, ori rolul nostru în Parlament este să acţionăm în beneficiul cetăţenilor cinstiţi pe care îi reprezentăm, nu să-i mângâiem pe creştet pe hoţi, în cazul în care-i prindem furând”, a afirmat Cristi Berea, miercuri, printr-un comunicat de presă al USR PLUS.
 
Astfel, noul proiect de lege prevede că: 
 
- fraudele privind rambursările de TVA şi alte restituiri sunt infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi, iar asocierea în vederea săvârşirii acestor fapte, cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi; 
 
- sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale este considerată infracţiune de evaziune fiscală şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 8 ani şi interzicerea unor drepturi. 
 
- În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, inculpatul acoperă integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, limitele prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate” iar alineatele (11) şi (12) de la Art.10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale se abrogă. 
 
Evaziunea fiscală conduce topul celor mai des întâlnite infracţiuni săvârşite de către persoanele juridice din România, în ultimii ani frecvenţa acestora crescând îngrijorător de mult, conform sursei citate.
 
De asemenea, se estimează că bugetul UE pierde anual 1.000 miliarde prin evaziunea fiscală la nivel european. Un euro-barometru relevă faptul că mai mult de 80% dintre cetăţenii României se aşteaptă ca lupta împotriva evaziunii fiscale să se intensifice, cu atât mai mult cu cât în ultimii ani se constată un trend crescător al fenomenului.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.