Fostul preşedinte al SUA Donald Trump ar fi ”un preşedinte tranzacţional” dacă ar reveni la putere, dar este puţin probabil să arunce în aer reconstruirea relaţiilor de către administraţia Biden cu China, potrivit CEO-ului băncii britanice Standard Chartered, Bill Winters, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trump a câştigat caucusul din Iowa cu un avans de aproximativ 30 de puncte procentuale faţă de cel mai apropiat rival al său şi este favoritul clar pentru a-şi asigura nominalizarea republicană pentru alegerile prezidenţiale din 2024, în ciuda faptului că s-a confruntat cu 91 de acuzaţii de infracţiuni în numeroase dosare penale legate de încercările sale de a-şi anula înfrângerea în alegerile din 2020, manipularea greşită de documente clasificate şi plăţi în bani pentru o vedetă porno.

În timpul mandatului său prezidenţial, Trump a adoptat o atitudine combativă faţă de Beijing şi a declanşat un război comercial cu o serie de taxe vamale asupra mărfurilor chinezeşti şi ameninţări constante cu măsuri mai punitive din punct de vedere economic.

Administraţia preşedintelui Joe Biden a încercat să repare relaţia fragilă cu China. Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, şi secretarul pentru Comerţ, Gina Raimondo, au vizitat China vara trecută, iar Biden s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping în marginea întâlnirii liderilor din cadrul Cooperării Economice Asia-Pacific de la San Francisco din noiembrie.

Vorbind la CNBC, la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveţia, marţi, Winters a spus că Washingtonul şi Beijingul sunt acum ”destul de interconectate” şi că dacă oricare preşedinte ”ar deconecta agresiv” relaţiile ar fi rău pentru economiile SUA, Chinei şi globală.

”Nimeni nu îşi doreşte asta sau are nevoie de asta în acest moment, aşa că cred că uşoară reangajare pe care o vedem prin intermediul administraţiei Biden, vizitele secretarului pentru comerţ şi Janet Yellen etc., sunt un indiciu pentru mine că SUA caută o stabilizare”, a spus el.

El a spus că ”dacă Trump devine preşedinte, ştim că este un preşedinte tranzacţional şi probabil că există o tranzacţie acolo undeva care menţine economia pe un echilibru fără a perturba în mod fundamental acea relaţie, dar bineînţeles că urmărim tot timpul şi suntem conştienţi că ar putea exista fie consecinţe neintenţionate, fie accidente, dar rămân destul de optimist că am putea evita ce este mai rău.”

Deşi are sediul în Marea Britanie, Standard Chartered realizează cea mai mare parte a veniturilor sale în Asia, iar Winters a mai spus că rămâne ”foarte optimist în ceea ce priveşte economia chineză pe termen mediu şi lung”, în ciuda factorilor contrari pe termen scurt.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.