Grecia este cea mai solicitată destinaţie externă pentru turiştii români. Georgios Stafylakis, directorul biroului din România al Organizaţiei Naţionale a Turismului din Grecia, a declarat într-un interviu pentru News.ro că se aşteaptă ca mai mulţi turişti din România să viziteze Grecia în acest an. Asta după ce anul 2021 a fost un an foarte afectat de pandemie, când s-a înregistrat o scădere de aproximativ 50% a numărului turiştilor români din Grecia, comparativ cu 2019. Cea mai vizitată zonă de coastă de pe continent este Halkidiki, iar cea mai vizitată insulă este Thassos. Alte destinaţii insulare preferate de turiştii români sunt Creta, Lefkada, Rodos, Samothraki, Evia, Skiathos, Zakynthos, Corfu, Limnos, Mykonos, Santorini.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Grecia a anunţat oficial deschiderea sezonului turistic 2022 de la 1 martie. Zboruri internaţionale cu turişti din Europa şi SUA sosesc pe aeroporturile greceşti de la jumătatea lunii martie. Turiştii români au început să viziteze şi Grecia, sunt multe rezervări de Paşte atât cu zboruri aeriene cât şi cu programe de autobuze. Sezonul turistic în Grecia a început, suntem bucuroşi să-i primim pe prietenii noştri români şi să sărbătorim împreună Paştele Ortodox”, a declarat Georgios Stafylakis, directorul biroului din România al Organizaţiei Naţionale a Turismului din Grecia, pentru News.ro.

2019 a fost ultimul an „normal”, peste un milion de turişti români au vizitat Grecia, spune el.

2020 a fost primul an de pandemie, care a cauzat probleme uriaşe turismului din întreaga lume. S-a înregistrat o scădere majoră de circa 80% a turiştilor români care au vizitat Grecia.

Anul 2021 a fost şi el un an foarte afectat de pandemie, comparativ cu 2019, s-a înregistrat o scădere de aproximativ 50% a numărului turiştilor români în Grecia. Dar conform statisticilor se pare că românii s-au bucurat atât de mult de vacanţele în Grecia încât şi-au prelungit şederea cu 2-3 zile.

Personalul de la frontiera cu Grecia va fi suplimentat

”Ne aşteptăm ca mai mulţi turişti din România să viziteze Grecia în 2022. Pandemia este aproape de sfârşit, preţurile în Grecia rămân foarte rezonabile chiar şi după consecinţele economice ale războiului din Ucraina, varietatea ofertelor de la turoperatorii români, companiile aeriene şi hotelieri este mai bună decât în oricare alt an. De asemenea, condiţiile pentru călătoriile individuale, pentru cei care călătoresc în Grecia cu maşina, vor fi mult mai bune. Ministrul grec al Turismului, domnul Kikilias, a anunţat că personalul de la intrările de frontieră va fi majorat cu până la 50% pentru a accelera procedurile şi pentru a reduce timpul de aşteptare”, a adăugat Georgios Stafylakis.

Într-o întâlnire recentă a miniştrilor transporturilor din Grecia şi Bulgaria s-a decis cooperare pe deplin pentru a facilita trecerea graniţelor la Kulata-Promachonas şi Makaza-Nymfea şi au anunţat, de asemenea, redeschiderea pasajului mai mic de frontieră la Zlatograd- Thermes (Xanthi).

”Aş dori să le spun prietenilor români care ar dori să viziteze Grecia în această vară că cel mai bine este să-şi aranjeze vacanţele cât mai curând posibil pentru a profita de ofertele grozave. Rezervările către Grecia din alte ţări europene sunt foarte mari în acest moment”, a afirmat Georgios Stafylakis. Românii vizitează multe destinaţii din Grecia, fie zone de coastă continentale, fie insule. Cea mai vizitată zonă de coastă de pe continent este Halkidiki, există şi frumoasa insulă mică Ammouliani acolo, iar cea mai vizitată insulă este Thassos. Alte destinaţii insulare foarte renumite pentru turiştii români sunt Creta, Lefkada, Rodos, Samothraki, Evia, Skiathos, Zakynthos, Corfu, Limnos, Mykonos, Santorini, mai spune el.

”Kefalonia este o nouă destinaţie pentru 2022, există programe de zboruri directe de la operatori de turism şi companii aeriene. De asemenea, Kos şi Samos sunt două destinaţii noi cu zboruri directe din România pentru 2022. Mulţi români, majoritatea călători individuali, descoperă şi mai multe insule Ciclade (cum ar fi Paros, Naxos etc). Alte destinaţii de pe continent pe care românii le iubesc sunt Pieria (Paralia Katerini), Kavala, Parga, Pelion şi multe alte zone de coastă uşor accesibile cu maşina”, mai spune Georgios Stafylakis.

Grecia este una dintre cele mai faimoase destinaţii din Mediterana şi atrage turişti din întreaga lume. Din Europa, cei mai multi turisti vin din Germania, Marea Britanie, Franta si Italia, dar si din multe alte ţări europene. Zborurile din SUA au crescut şi ele, mulţi americani vizitând insulele greceşti în fiecare an. Înainte de pandemie au fost şi turişti din China, Australia, Japonia etc, completează acesta.

Thassos, aproape o ”insulă românească”

Biroul din România al Organizaţiei Naţionale a Turismului din Grecia a fost înfiinţat în 2008 în contextul unui acord bilateral dintre Grecia şi România.

”Românii iubesc Grecia pentru că le este o ţară foarte familiară, avem atât de multe lucruri în comun. De asemenea, este cea mai apropiată şi cea mai frumoasă destinaţie de vară pentru români, cu preţuri foarte rezonabile pentru toate categoriile de călători. Fie că alegeţi vacanţe de lux, fie pentru buget, experienţa vacanţelor de vară în Grecia este uimitoare. Grecia este o destinaţie pentru toate buzunarele (bugetele). Mulţi dintre prietenii mei români îmi spun că Grecia nu are nevoie de publicitate în România pentru că românii ştiu deja totul despre Grecia. Este adevărat că românii sunt foarte familiarizaţi cu Grecia şi că se simt ca acasă de fiecare dată când vizitează Grecia (Thassos este aproape o insulă românească, nu?), dar cred că există destinaţii frumoase în Grecia pe care românii nu le-au descoperit încă pe deplin. În Grecia există o varietate de destinaţii şi experienţe turistice, nu doar pentru sezonul de vară, ci şi pentru toamnă şi iarnă”, a mai spus el.

Colaborarea cu companii, organizaţii, instituţii din sectorul public sau privat din România a fost întotdeauna excelentă, mai spune Georgios Stafylakis.

”Grecii şi românii sunt „croiţi din acelaşi material”, după cum se spune, avem multe asemănări şi am fost prieteni adevăraţi de-a lungul istoriei noastre. Suntem creativi şi eficienţi atunci când lucrăm pe cont propriu, dar devenim şi mai buni atunci când colaborăm”, mai spune el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.