Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat miercuri că se aşteaptă la ”un efort puternic” din partea marilor economii pentru a-şi reduce dependenţa de energia din Rusia şi lanţurile de aprovizionare din China, deşi comerţul transfrontalier şi fluxurile de investiţii vor continua, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat despre riscul tot mai mare de fragmentare a economiei globale în urma invaziei Rusiei în Ucraina, Malpass a spus că a existat o dependenţă excesivă de energia rusă şi de lanţurile de aprovizionare chineze şi că sunt necesare schimbări în curs.

”Acest lucru poate fi bun pentru China. Deoarece anumite lanţuri de aprovizionare sunt mai puţin dependente de China, aceasta permite Chinei să se mute în alte sectoare şi să aştepte cu nerăbdare pieţele pentru viitor, a spus el într-o conferinţă de presă.

Malpass a mai afirmat că se aşteaptă la o continuare a comerţului şi investiţiilor transfrontaliere, în ciuda ajustărilor, argumentând că fragmentarea în blocuri separate ar scădea din productivitatea globală.

"Nu văd acest lucru ca un pas negativ. Este un pas necesar pentru ca lumea să se uite la creşterea comerţului regional. Sunt destul de sigur că lumea va continua tranzacţionarea", a spus el.

Malpass a spus că vede un sentiment puternic în rândul membrilor Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional, reuniţi la Washington săptămâna aceasta, pentru a menţine pieţele deschise şi chiar pentru a extinde accesul pe piaţă pentru a ajuta la abordarea actualei crize de securitate alimentară.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.