Dinamica creditelor acordate de bănci este legată de siguranţa juridică, care constituie un element de stabilitate, de care investitorii într-o ţară au nevoie, iar fiecare stat decide în ce măsură băncile sunt lăsate să-şi desfăşoare activitatea de creditare, a declarant vineri guvernatorul băncii centrale a Austriei, Ewald Nowotny, într-o conferinţă la BNR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a strecurat ideea în prezentarea sa despre perspectivele economice din Europa, cu provocări şi oportunităţi.

“Avem o discuţie internaţională despre riscurile politice şi cele privind sistemele juridice ale unei ţări, este foarte important ca investitorii să se asigure că statul de drept există într-o anumită ţară şi că ei pot găsi stabilitatea elementelor de bază şi că regulile sunt respectate”, a afirmat Nowotny în cadrul prezentării sale.

Discursul său a fost introdus de guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, care a sumarizat pregătirea şi activitea profesională a omologului său din Austria.

Nowotny a spus că, privind creditele din perspectiva băncii centrale, dinamica acestora este clar legată de siguranţa juridică, care constituie un element de stabilitate.

“Orice credit e cumva un pariu legat de viitor şi atunci trebuie să reducem riscurile, există un risc inerent al băncilor şi de aceea ele trebuie să reducă acest risc, iar ţările decid în ce măsură băncile sunt lăsate să-şi exercite funcţia lor de creditare în această regiune a dumneavoastră”, a adăugat şeful băncii centrale din Austria.

El a subliniat că băncile austriece cu prezenţă în România îşi păstrează interesul crescut pentru piaţa locală, care se află în topul priorităţilor acestora, fiind o piaţă importantă în regiunea Europei de Est şi Sud-Est, cu atât mai mult cu cât a înregistrat cel mai mare avans economic.

Băncile cu capital austriac care activează în România sunt Erste Group, prin Grupul BCR, şi Raiffeisen Bank.

Nowotny a lăudat performanţa economică a României, vârful regiunii anul trecut, menţionând că vede perspective pozitive pentru viitor, dar şi riscuri.

“România este, din fericire, în liga care cresc cel mai mult şi avem o perspectivă pozitivă, dar vedem şi riscuri în viitor. În general, trebuie să ştim că putem să ne aflăm în prezenţa unei volatilităţi mai mari a creşterii economice din cauza exporturilor masive, care se multiplică, cum ar fi industria auto în unele ţări”, a punctat şeful Băncii Austriei.

Economia locală a consemnat în 2015 o creştere de 3,8%, peste regiunea de est şi sud-est, care a avut un avans economic de 3,5%, în timp ce aşteptările pentru acest an sunt de 3,3%.

Chiar şi aşa, regiunea din sud-estul Europei se situează peste media zonei euro, pentru care oficialii europeni estimează o creştere economică de 1.4% în acest an şi de 1,7% anul viitor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.