Secretara americană pentru Comerţ, Gina Raimondo, a declarat că firmele americane i s-au plâns că China a devenit ”de neinvestit”, referindu-se la amenzi, percheziţii şi alte acţiuni care au făcut să fie riscant să facă afaceri în l doua mare economie a lumii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comentariile, făcute reporterilor la bordul unui tren de mare viteză în timp ce delegaţia ei de oficiali americani se îndrepta de la Beijing la Shanghai, au oferit o imagine sumbră a modului în care firmele americane privesc China şi au fost cele mai directe exprimate de Raimondo în călătoria ei.

”Aud din ce în ce mai mult de la companiile americane că nu pot face investiţii în China pentru că a devenit prea riscantă”, a spus ea.

Raimondo a spus că firmele americane se confruntă cu noi provocări, printre care ”amenzi exorbitante fără nicio explicaţie, revizuiri ale legii contraspionajului, care sunt neclare şi trimit unde de şoc în comunitatea americană; percheziţii la companii, la un nivel cu totul nou de provocare şi avem nevoie ca acestea să fie adresate.”

Ea a spus că ”nu există nicio justificare” pentru acţiunile chinezeşti împotriva producătorului de cipuri Micron Technology, ale cărui produse au fost restricţionate de Beijing la începutul acestui an şi a respins orice comparaţie cu controalele exporturilor din SUA.

”A existat un proces echitabil limitat şi de aceea l-am adus în discuţie”.

Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Secretarul pentru comerţ este cel mai recent oficial al administraţiei Biden care a vizitat China în încercarea de a consolida comunicarea, în special în materie de economie şi apărare, pe fondul îngrijorării că fricţiunile dintre cele două superputeri ar putea scăpa de sub control.

Raimondo insistă că Statele Unite nu vor să se decupleze de China.

”Nu putem avea toate ouăle într-un singur coş”, a adăugat ea.

John Ramig, partener la firma de avocatură Buchalter, care are zeci de ani de experienţă în tranzacţii comerciale internaţionale, inclusiv în structurarea operaţiunilor internaţionale de aprovizionare şi producţie, a declarat înainte de observaţiile lui Raimondo că multe companii nu caută să se extindă în China.

”Nu am un client care să dorească să investească în China. Nici un singur client. Toată lumea caută fie să-şi vândă operaţiunea chineză, fie dacă îşi aprovizionează produse din China, caută un loc alternativ pentru a face asta. Asta este dramatic diferit de ceea ce era chiar acum cinci ani”, a declarat acesta.

La începutul zilei, Raimondo i-a spus premierului chinez Li Qiang, la întâlnirea lor din Sala Mare a Poporului: ”Există şi alte domenii de interes global, cum ar fi schimbările climatice, inteligenţa artificială, criza fentanilului, în care dorim să colaborăm cu dumneavoastră, ca două puteri globale, pentru a face ceea ce este corect pentru întreaga umanitate”.

Companiile se află de câţiva ani în centrul unei lupte pentru putere între cele două ţări.

China a criticat eforturile SUA de a bloca accesul Chinei la semiconductori avansaţi prin controale la export, în timp ce SUA afirmă că sunt necesare restricţii pentru a-şi apăra securitatea naţională.

Statele Unite folosesc, de asemenea, politicile de impozitare a vehiculelor electrice pentru a-i determina pe producătorii de automobile să mute lanţurile de aprovizionare din China, investind miliarde în subvenţii pentru a stimula producţia americană de semiconductori şi luând alte măsuri pentru a muta unele investiţii americane departe de China, inclusiv un nou ordin executiv.

În acelaşi timp, Beijing restricţionează livrările companiei de cipuri Micron, nu a reuşit să acorde în timp util o aprobare Intel de a cumpăra un alt producător de cipuri, ceea  ce a blocat efectiv achiziţia şi a atacat şi a amendat firma americană Mintz Group cu 1,5 milioane de dolari pentru ”muncă statistică neaprobată”.

De asemenea, Boeing nu a reuşit să livreze şi să fie plătită pentru 85 de avioane 737 MAX comandate de clienţii chinezi cu ani în urmă, situaţie atribuită anterior guvernului chinez.

Statele Unite şi China au fost reciproc unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai lor, dar acum Washingtonul face mai mult comerţ cu vecinii Canada şi Mexicul, în timp ce Beijingul se ocupă mai mult cu Asia de Sud-Est.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.