Secretara americană pentru Comerţ, Gina Raimondo, a avertizat China în interviuri difuzate duminică că răbdarea afacerilor americane ”se epuizează”, spunând că întreprinderile americane merită ”un mediu previzibil şi condiţii de concurenţă echitabile”, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele mai mari două economii din lume erau odinioară cei mai mari parteneri comerciali ai celeilalte, dar Washingtonul face acum mai mult comerţ cu Canada şi Mexic, în timp ce Beijingul face mai mult comerţ cu Asia de Sud-Est.

În timp ce s-a aflat recent în China, Raimondo a spus că există un apetit puternic în rândul întreprinderilor din SUA de a face relaţia să funcţioneze şi că, deşi unele acţiuni ale guvernului chinez au fost pozitive, situaţia de pe teren trebuie să se potrivească cu retorica.

”China face totul mai dificil. Am fost foarte clară cu China că trebuie să - răbdarea se epuizează în rândul afacerilor americane. Ele au nevoie şi merită un mediu previzibil şi condiţii de concurenţă echitabile. Şi sperăm că China va ţine seama de acest mesaj, astfel încât să putem avea o relaţie comercială stabilă, în creştere”, a declarat Raimondo pentru emisiunea Face the Nation de la CBS.

Raimondo a spus că firmele americane s-au confruntat cu noi provocări, printre care amenzi mari inexplicabile, percheziţii la întreprinderi şi modificări ale legii contraspionajului.

”Am fost foarte clară, directă şi fermî în toate conversaţiile mele cu omologii mei chinezi”, a spus ea pentru CNN.

Raimondo a mai declarat că le-a spus oficialilor chinezi că e-mailul ei a fost piratat înainte de călătoria ei de la sfârşitul lunii august în China.

”Au sugerat că nu ştiau despre asta şi au sugerat că nu a fost intenţionat. Dar cred că a fost important să pun pe masă acest lucru şi să-i anunţ şi să le spun că este greu să construieşti încredere atunci când ai acţiuni de acest fel”, a spus ea pentru CNN.

China se confruntă cu o încetinire a economiei care a zguduit pieţele globale, lumina reflectoarelor fiind acum ferm concentrată asupra crizei în spirală a datoriilor dezvoltatorului cu probleme Country Garden, într-un sector care contribuie la aproximativ un sfert din economie.

"Cred că nu există nicio îndoială că (economia Chinei) încetineşte. Şi cu siguranţă se confruntă cu provocări reale şi semnificative în sectorul imobiliar", a afirmat ea pentru Face the Nation.

Raimondo a spus că economia Chinei s-a descurcat mai bine atunci când a fost mai transparentă şi mai orientată spre piaţă.

”Pe măsură ce s-au închis şi au devenit mai arbitrari în modul în care administrează reglementările, economia este destul de provocată”, a spus ea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.