Comisia Europeană a prezentat, n cadrul reuniunii Consiliului AGRIFISH de la Bruxelles, “Viziunea pentru agricultură şi alimentaţie”, un document esenţial pentru definirea liniilor strategice ale viitoarei Politici Agricole Comune (PAC) post-2027. În intervenţia susţinută în cadrul reuniunii, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Violeta Muşat, a declarat că solicită realizarea unor evaluări de impact riguroase, care să ţină cont de specificităţile fiecărui stat membru. Oficialul a evidenţiat necesitatea unui buget consistent, care să sprijine fermierii şi dezvoltarea rurală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Astăzi, în cadrul reuniunii Consiliului AGRIFISH de la Bruxelles, Comisia Europeană a prezentat “Viziunea pentru agricultură şi alimentaţie”, un document esenţial pentru definirea liniilor strategice ale viitoarei Politici Agricole Comune (PAC) post-2027”, anunţă Ministerul Agriculturii.

Această viziune se axează pe patru direcţii fundamentale, menite să creeze un sector agroalimentar:

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
  • Atractiv şi previzibil, asigurând venituri care să permită fermierilor să prospere;
  • Competitiv şi rezilient, capabil să facă faţă concurenţei globale şi şocurilor economice;
  • Durabil, în acord cu cerinţele de mediu şi climatice;
  • Echitabil şi conectat, promovând condiţii de muncă şi de viaţă decente şi dezvoltarea zonelor rurale şi de coastă.

În intervenţia susţinută în cadrul reuniunii, secretarul de stat, Violeta Muşat, a salutat iniţiativa Comisiei şi a subliniat importanţa unei abordări bine fundamentate în elaborarea noii PAC.

 „Este esenţial să stabilim din timp liniile directoare ale viitoarei PAC, astfel încât să ne putem adapta la un context social, economic şi de mediu în continuă schimbare. În acest sens, solicităm realizarea unor evaluări de impact riguroase, care să ţină cont de specificităţile fiecărui stat membru”, a spus ea.

Oficialul MADR a evidenţiat necesitatea unui buget consistent, care să sprijine fermierii şi dezvoltarea rurală, subliniind totodată importanţa unor reguli simplificate, uşor de aplicat de către agricultori.

Un alt aspect crucial este continuarea procesului de convergenţă externă, pentru a reduce decalajele între fermierii din diferitele state membre. În ceea ce priveşte structura viitoarei PAC, reprezentantul MADR a accentuat importanţa menţinerii celor doi piloni principali, considerând că echilibrul dintre dimensiunea economică, de mediu şi cea socială trebuie păstrat.

„O agricultură europeană competitivă şi sustenabilă nu poate exista fără o dezvoltare constantă a zonelor rurale. Pentru a sprijini fermierii şi pentru a menţine vitalitatea mediului rural, PAC trebuie să rămână o politică puternică, echilibrată şi bine finanţată”, a adăugat oficialul.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale îşi reafirmă angajamentul de a colabora activ cu Comisia Europeană şi statele membre pentru a construi o PAC adaptată provocărilor viitoare, care să răspundă realităţilor din teren şi să asigure un viitor prosper pentru fermierii europeni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.