Conferinţa de lansare a proiectului „Competenţe digitale de bază pentru cetăţenii români”, derulat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID), cu asistenţă tehnică din partea Băncii Mondiale, a avut loc, joi la Biblioteca Central Universitară Carol I. Ministrul Cercetării Sebastian Burduja a precizat că datele EUROSTAT arată că suntem la 25% cu alfabetizarea digitală, iar în 2030 trebuie să ajungem la 80%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu putem oferi servicii digitale dacă nu avem competenţe digitale, iar dintr-un calcul simplu – dacă suntem astăzi în DESI şi pe datele EUROSTAT cu alfabetizare digitală la un sfert din populaţie, la 25%, în 2030 trebuie să ajungem la 80%. Aceasta este ţinta decadei digitale trasate de Comisia Europeană ceea ce înseamnă că trebuie să digitalizăm, să alfabetizăm digital cam un milion de români în fiecare an. Mă bucur că bibliotecile din ţară, peste 1.000 din mediul rural, plus cele 5 judeţene, vor fi modernizate, echipate şi vor atrage din nou un public interesat de carte şi de zona de digitalizare”, a declarat Sebastian Burduja, conform comunicatului de presă al MCID.

Proiectul în cauză este parte din Componenta 7. Transformare digitală, Investiţia I17. Schema de finanţare pentru biblioteci pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competenţelor digitale din Planul Naţional de Redresate şi Rezilienţă.

La eveniment au fost discutate aspecte care privesc îmbunătăţirea competenţelor digitale de bază ale comunităţilor cu acces limitat la formare digitală şi ale grupurilor marginalizate, mai indică sursa citată.

Astfel, prin intermediul unei finanţări cu o valoare totală de 37.000.000 euro, vor fi modernizate/dotate cu echipamente pentru asigurarea competenţelor digitale, peste 1.000 de biblioteci. Grupurile ţintă prevăzute în proiect sunt bibliotecari, persoane fără competenţe digitale de bază, şomeri, comunităţi locale, cu precădere din mediul rural şi mic urban.

Finanţările vor putea fi accesate de Consiliile Judeţene, în funcţie de nevoile din teritoriu, iar împreună cu Autoritatea pentru Digitalizarea României se vor asigura servicii de consultanţă tehnică de cea mai înaltă calitate şi expertiză furnizate de către Banca Mondială. Totodată, Banca Mondială va realiza un curriculum destinat formării bibliotecarilor. Aceştia vor dobândi abilităţi esenţiale astfel încât, la rândul lor, să poată susţine cursuri în comunitate pentru dezvoltarea abilităţilor digitale.

În cadrul acestei investiţii, se preconizează că vor fi dezvoltate competenţele de bază, cum ar fi alfabetizarea digitală, comunicarea, educaţia în domeniul mass-media, crearea de conţinut digital, securitatea digitală şi educaţia antreprenorială digitală, pentru un număr de 100 000 de cetăţeni din comunităţi defavorizate, mai indică sursa menţionată.

Anna Akhalkatsi, country manager pentru România şi Ungaria al Băncii Mondiale, a adăugat faptul că „succesul este reprezentat de capacitatea autorităţilor de a lucra împreună”.

„Aceasta este o iniţiativă care are nevoie de sprijin de la nivel central, dar trebuie să ajungă până la nivel local, pentru că este o oportunitate importantă care vine cu investiţii în infrastructură şi dotarea bibliotecilor şi trebuie să fie însoţită de furnizarea instrumentelor care pot fi puse la dispoziţie cetăţenilor, necesare dezvoltării”, a completat Anna Akhalkatsi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.