Scandalul referitor la folosirea neautorizată a datelor utilizatorilor Facebook de către consultanţii politici s-a extins marţi, când un informator a declarat în Parlamentul britanic că firma canadiană AggregateIQ a dezvoltat un program pentru ţintirea alegătorilor republicani în alegerile prezindenţiale din Statele Unite care au avut loc în 2016, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Christopher Wylie, care a dezvăluit anterior că firma de consultanţă politică Cambridge Analytica a accesat datele a 50 de milioane de utilizatori Facebook pentru realizarea profilurilor alegătorilor în beneficiul campaniei lui Donald Trump, a spus că firma AggregateIQ (AIQ) a  construit un soft numit Ripon pentru a realiza profilurile alegătorilor.

Wylie a oferit aceste informaţii într-o comisie parlamentară britanică, la câteva minute după ce directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a refuzat să apară în faţa parlamentarilor de la Londra pentru a discuta ce nu a mers bine.

Şeful comisiei a spus că decizia lui Zuckerberg este surprinzătoare şi i-a cerut să se mai gândească.

CNN a relatat că Zuckerberg a decis accepte audierea sa în Congresul SUA.

Dezvăluirile referitoare la folosirea datelor utilizatorilor în scopuri politice a dus la scăderea capitalizării de piaţă a Facebook cu peste 100 de miliarde de dolari şi a îngrijorat investitorii că incapacitatea marilor companii de tehnologie de a proteja confidenţialitatea datelor ar putea îndepărta companiile care îşi fac publicitate şi ar putea duce la introducerea unor reglementări mai stricte.

”Există acum dovezi tangibile că AIQ a construit Ripon, care este softul care a utilizat algoritmii din datele Facebook”, a afirmat Wylie în comisia pentru industria digitală, cultură, media şi sport a Parlamentului britanic.

Facebook este investigată intens după dezvăluirile lui Wylie despre folosirea incorectă a datelor personale şi rolul pe care l-ar fi putut avea în alegerile americane din 2016.

Zuckerberg şi-a cerut scuze, săptămâna trecută, pentru greşelile Facebook şi a promis măsuri mai stricte pentru restricţionarea accesului unor terţe părţi la astfel de informaţii.

Ripon, un oraş din Wisconsin unde Partidul Republican a fost fondat în 1854, este numele dat unui soft care permite unei campanii gestionarea bazei de date a alegătorilor, ţintirea anumitor votanţi, administrarea colectării de fonduri şi efectuarea sondajelor.

Reprezentanţii AggregateIQ nu au răspuns imediat solicitării de comentarii. Compania a precizat anterior că nu a făcut şi nu face parte din Cambridge Analytica şi că nici nu a intrat în contact cu această firmă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.