Directorul general al băncii NatWest Group, Alison Rose, şi-a dat demisia după o furtună media legată de închiderea contului bancar al proeminentului politician pro-Brexit Nigel Farage, de către banca soră Coutts, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rose a recunoscut marţi că a discutat detaliile contului lui Farage cu un reporter al BBC şi că a fost astfel sursa unei poveşti controversate pentru care postul naţional şi-a cerut scuze.

Iniţial, consiliul de administraţie şi-a reiterat sprijinul pentru ca ea să rămână în funcţia de CEO, dar miercuri, la ora 2 a.m., ora Londrei, banca i-a anunţat plecarea imediată, de comun acord.

Într-o declaraţie, Rose a spus că a rămas ”imens de mândră de progresul pe care banca l-a făcut în sprijinirea oamenilor, familiilor şi afacerilor din Regatul Unit şi construirea bazelor unei creşteri durabile”.

Controversa

NatWest este deţinută în proporţie de 39% de statul britanic, în urma crizei din 2008, sporind interesul publicului pentru această saga bizară.

”În ciuda unei performanţe splendide, ca prima femeie care a preluat conducerea unei bănci din Marea Britanie, greşeala ei de a discuta detaliile sensibile ale clienţilor cu un jurnalist a rupt o încredere sacră pentru publicul britanic şi decizia ei de a demisiona a fost singura cale viabilă”, a spus. Danni Hewson, şeful analizei financiare la AJ Bell.

”Ea va fi o pierdere, după ce a urcat în carieră şi a susţinut diversitatea şi incluziunea în sector, cu un accent deosebit pe atragerea mai multor femei în serviciile financiare.

Dar NatWest nu este o bancă obişnuită, este încă deţinută de către contribuabilii din Regatul Unit aproape patruzeci la sută, iar ramificaţiile politice şi de reglementare ale acestui episod se vor  răspândi probabil în lunile următoare.

Farage a fost informat luna trecută că Coutts, o bancă privată de ultimă generaţie şi un administrator de avere care le cere clienţilor să deţină un minim de 1 milion de lire sterline (1,29 milioane de dolari) în investiţii sau împrumuturi, sau 3 milioane de lire sterline în economii, intenţionează să întrerupă relaţiile cu el.

Ulterior, el a depus o cerere de acces la subiect pentru a obţine un dosar pe care banca îl deţinea cu privire la el, pe care l-a publicat apoi, susţinând că arată că contul bancar este închis din cauza opiniilor sale politice.

Prim-ministrul Rishi Sunak şi câţiva membri ai guvernului său conservator au emis declaraţii în care au condamnat banca şi caracterizează desfiinţarea contului lui Farage ca un afront la adresa libertăţii de exprimare.

Lui Farage i s-a oferit un cont alternativ la banca centrală NatWest, dar a refuzat.

Criticii săi susţin că, deşi se fac referiri frecvente la profilul politic al lui Farage şi opiniile sale controversate, motivele prezentate pentru a permite încetarea relaţiei bancare au fost în primul rând comerciale şi nu a fost ”debancarizat”, aşa cum susţine el.

Dosarul

Procesul-verbal al Comitetului pentru riscul reputaţional al averii de la Coutts, din noiembrie 2022, afirmă că ipoteca lui Farage urma să expire în iulie 2023, moment în care, ”pe bază comercială”, nu ar urma să fie reînnoită şi, prin urmare, a recomandat încetarea relaţiei bancare.

Fără ipotecă, banca a indicat că valoarea contului Farage ar scădea sub criteriile sale comerciale.

Comitetul a recomandat încetarea relaţiei în iulie, dar în acel moment a căutat să-l păstreze pe Farage ca client, excluzând orice ”puncte de aprindere” care ar putea prezenta ”un risc reputaţional” suplimentar.

Coutts a spus că, la expirarea rambursărilor ipotecare ale lui Farage, acesta ”nu a avut interesul să-şi reînnoiască ipoteca sau să ofere facilităţi bancare” şi, prin urmare, a implementat ”un plan de ieşire” care a permis băncii să închidă contul lui Farage mai devreme în cazul unor noi situaţii controversate.

 ”Comitetul nu a considerat că o continuare a serviciilor bancare pentru NF [Nigel Farage] este compatibilă cu Coutts, având în vedere opiniile sale declarate public, care sunt în contradicţie cu poziţia noastră ca organizaţie incluzivă”, se adaugă procesul-verbal.

”Nu a fost o decizie politică, ci una centrată pe incluziune şi Scop.”

O actualizare din 10 martie a acestui an a remarcat faptul că contul lui Farage ”a fost sub criteriile comerciale de ceva timp şi, după revizuirea profilului public şi a conexiunilor trecute ale lui Nigel, riscurile percepute pentru viitor s-au cântărit în raport cu beneficiul reţinerii, a fost luată decizia de a nchide contul, la rambursarea unui credit ipotecar existent.”

Statutul de persoană expusă politic al lui Farage – conferit de băncile britanice personalităţilor publice de rang înalt care ar putea fi susceptibili de luare de mită – a fost retrogradat la ”risc mai scăzut”, deoarece ”nu mai este asociat cu niciun partid politic” de când a demisionat din funcţia de lider al Partidului Brexit în 2021.

O parte din analiza clientului realizată de Coutts, inclusă în cele 40 de pagini de date personale, a evidenţiat o serie de articole de ştiri alături de apariţiile şi tweet-urile proprii ale lui Farage, a determinat că ”valorile” pe care le promovează nu se aliniază cu cele ale băncii.

”În special, având în vedere modul în care el afirmă (şi monetizează) acele puncte de vedere - folosind în mod deliberat un limbaj extrem, plin de ură şi emoţionant (adesea cu o doză de dezinformare) - în cel mai bun caz, el este văzut ca xenofob şi susţinător al rasiştilor şi în cel mai rău caz, el este văzut ca xenofob şi rasist”, conform analizei.

”Este considerat de mulţi un escroc şi este în mod obişnuit (aproape constant) subiectul mediei adverse.”

Farage este un aliat de multă vreme al fostului preşedinte al SUA Donald Trump, susţinător vocal al preşedintelui rus Vladimir Putin şi o figură proeminentă a dreptei britanice, care a condus anterior Partidul Independenţei Regatului Unit (UKIP) şi Partidul Brexit.

Documentele menţionează liste lungi de declaraţii şi activităţi controversate, inclusiv filmările sale cu migranţii care sosesc în barci prin Canalul Mânecii şi referirea la sosirea cu bărci de migranţi ca fiind ”o invazie”, precum şi acuzarea lui pentru violenţa din oraşul Leicester anul trecut asupra parlamentarilor, care ”a promovat multiculturalismul”.

Coutts a recunoscut că Farage ”rămâne în limitele legii în ceea ce priveşte discursul instigator la ură şi, probabil, pe partea dreaptă ”a glorificării sau promovării unui comportament dăunător” (deşi ar trebui să fim atenţi la rolul pe care retorica ”imigranţilor ilegali/invaziei” îl joacă în contribuţia la discriminare şi în unele cazuri, violenţă împotriva migranţilor).”

Farage a declarat miercuri pentru Sky News că a fost ”şocat de vitriolul” conţinut în acesta şi solicită demisia întregului consiliu executiv al NatWest Group, împreună cu o revizuire a reglementării sectorului bancar din Marea Britanie.

Economistul şi autoarea financiară britanică Frances Coppola, într-o postare pe blog de marţi, a fost de acord că limbajul din evaluarea riscului băncii a fost ”în mare parte negativ şi uneori posibil defăimător” şi a spus că actualul CEO Rose a avut dreptate să-şi ceară scuze direct lui Farage, înaintea plecării ei.

Cu toate acestea, Coppola a susţinut că banca a avut ”absolut dreptate să efectueze o astfel de evaluare şi pe deplin îndreptăţită să ajungă la concluziile pe care le-a făcut”, evaluarea riscului Coutts remarcând că există ”un cost suplimentar legat de gestionarea conturilor persoanelor de profil înalt. precum NF.”

”Evaluarea riscului şi costului unui client este o judecată comercială. Şi riscul reputaţional este extrem de important pentru o bancă precum Coutts. Este absolut nerezonabil să argumentăm că nu ar fi trebuit să ţină cont de – sau chiar să evalueze – riscul pentru ei de a face afaceri cu o persoană la fel de controversată precum Nigel Farage”, a argumentat Coppola.

”De ce ar trebui o bancă să accepte costul suplimentar pe care îl creaţi pentru ei dacă nu vă împrumutaţi de la ei şi nu păstraţi suficiente economii lichide la ei pentru a sprijini împrumuturile lor către alte persoane? Şi de ce ar trebui să-ţi ţină contul deschis când nu îndeplineşti criteriile publicate, având în vedere riscul reputaţional şi agravarea generală pe care o cauţi?”

Autoritatea pentru Conduită Financiară a Marii Britanii a declarat miercuri că şi-a exprimat îngrijorările către NatWest Group şi Coutts cu privire la ”acuzaţiile legate de închiderea conturilor şi încălcarea confidenţialităţii clienţilor, de când acestea au ieşit la lumină”, iar NatWest a lansat o analiză independentă a seriei de evenimente.

”Este vital ca evaluarea să dispună de resurse adecvate, iar cei care o efectuează să aibă acces la toate informaţiile şi oamenii necesare pentru a investiga ce sa întâmplat rapid şi complet. Pe baza revizuirii şi a oricăror măsuri luate de alte autorităţi, cum ar fi Serviciul Ombudsman financiar sau Comisarul de informaţii, cu privire la plângerile relevante, vom decide dacă sunt necesare măsuri suplimentare”, a spus FCA într-un comunicat.

După o întâlnire de miercuri dintre secretarul economic al Trezoreriei al Marii Britanii, Andrew Griffith, şi şefii băncilor din Marea Britanie, Trezoreria Marii Britanii a reiterat într-o declaraţie ”poziţia clară a guvernului cu privire la importanţa libertăţii legale de exprimare”, adăugând că este „complet inacceptabilă” a închide contul unei persoane pentru exprimarea opiniilor sale politice.

”Băncilor li se va cere, de asemenea, să explice de ce închid un cont bancar, sporind transparenţa pentru clienţi şi ajutându-le eforturile de a anula deciziile. Vor exista excepţii limitate de la aceste cerinţe, de exemplu pentru a se asigura că comunicaţiile bancare nu interferează cu investigaţiile privind activităţile criminale.”, se arată în comunicat.

Indiferent de rezultatul cererilor lui Farage de demisii suplimentare şi control de reglementare, sectorul bancar britanic a fost aruncat în centrul atenţiei şi ar putea deveni încă un cartof politic fierbinte înainte de alegerile generale care vor avea loc anul viitor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.