Sberbank ar putea fi un candidat atractiv pentru privatizare, a declarat vineri German Gref, CEO al celei mai mari bănci din Rusia, în timp ce guvernul încearcă să stimuleze profitabilitatea şi să reducă costurile companiilor de stat, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul rus deţine participaţii de control în multe companii mari, inclusiv o participaţie de 50% plus o acţiune la Sberbank.

Ministrul rus de Finanţe Anton Siluanov a declarat săptămâna aceasta că există aproximativ 30 de companii mari la care statul şi-ar putea reduce participaţia, dar nu a numit niciuna.

Gref nu a numit nicio companie atunci când a fost întrebat despre plan, într-un interviu la Rusia 24.

”În general, cred că marea majoritate a companiilor de stat ar putea fi privatizate, inclusiv Sberbank. Suntem un activ foarte atractiv, vor fi bucuroşi să ne cumpere. Dacă statul ar decide la un moment dat să privatizeze 25% din Sberbank, iar pentru controlul statului, 25% plus o acţiune este suficient, ar creşte atractivitatea investiţională a pieţei ruse şi ar stimula întreaga piaţă financiară”, a spus el.

Evitată de capitalul occidental, Moscova caută modalităţi de a promova mai multe investiţii private interne, de a creşte eficienţa economică şi, în cele din urmă, de a spori veniturile bugetare, pe măsură ce creşte cheltuielile pentru a-şi finanţa războiul din Ucraina.

Sberbank, una dintre cele mai mari companii din Rusia, urmează să realizeze profituri anuale record în 2023, iar Gref a confirmat planurile de a plăti 50% din profitul net în dividende.

El a menţionat, de asemenea, că profiturile Sberbank vor continua să crească în 2024 şi 2025.

Banca centrală şi alţi creditori majori se aşteaptă însă la o încetinire generală a profiturilor din sectorul bancar.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.