Societatea Naţională a Sării (Salrom), singurul producător de sare din România, a înregistrat o scădere de 1,5% a afacerilor anul trecut, până la 297,1 milioane lei, în principal din cauza scăderii vânzărilor de sare pe piaţa externă, aceasta fiind însă compensată parţial de avansul vânzărilor pe piaţa internă şi a veniturilor din turism, a anunţat vineri compania.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru anul 2017, compania îşi propune realizarea unei cifre de afaceri de 325,79 milioane lei, în creştere cu 9,66% faţă de 2016. Pentru profitul brut, compania are în plan o creştere cu 30,43% faţă de anul trecut. Potrivit rezultatelor financiare preliminare neauditate din primul trimestru al acestui an, venituri totale au fost de 116,6 milioane lei, iar profitul brut a fost de 45,6 milioane lei.

Numărul de turişti care au vizitat salinele Salrom a crescut anul trecut cu aproape 20% faţă de 2015, depăşind pentru prima dată nivelul de 1,5 milioane, potrivit companiei.

”Cifra de afaceri realizată din activitatea de turism a crescut în anul 2016 comparativ cu anul precedent cu 19%, în principal datorită creşterii numărului de vizitatori în saline. Ponderea veniturilor din turism în cifra de afaceri a firmei înregistrează nivelul de 9,7%, cu circa 20% mai mare faţă de anul precedent”, se arată în comunicat.

Totodată, în 2016, compania a înregistrat un profit net de 30,1 milioane lei, în creştere cu 90% faţă de anul anterior. În plus, datoriile companiei au scăzut cu 35%, până la 57,48 milioane lei.

Compania a anunţat o îmbunătăţire a ratele de profitabilitate: marja profitului operaţional (EBITDA) a avansat în anul 2016 la 23%, faţă de 16% în anul 2015, iar marja profitului net a crescut la peste 10%.

Totodată, propunerea de distribuire a profitului net aferent anului 2016 a fost aprobată de către Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) din 6 iulie 2017 pe următoarele destinatii: 4,3 milioane lei pentru acoperirea pierderii reportate din anii precedenti, 25,8 milioane lei pentru distribuirea de dividende şi 2,87 milioane lei pentru participarea salariaţilor la profit.

”Producţia totală de sare obţinută a fost de 2,1 milioane de tone, iar producţia de calcar realizată a fost de 1,1 milioane de tone, înregistrându-se o uşoară scădere la producţia de sare şi o creştere la cea de calcar. În 2016, s-au realizat investiţii în valoare de 16,7 milioane de lei, din care cea mai mare parte o reprezintă utilajele pentru producţie”, se arată în comunicat.

Ponderea cea mai mare în structura cifrei de afaceri realizată din vânzarea de produse de sare şi nemetalifere o reprezintă veniturile din vânzarea sării geme pentru industria chimică, 28%, urmată de sarea gema pentru deszăpezire, 26%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.