Compania de stat Romgaz, unul dintre cei doi mari producători de gaze din România, şi-a planificat investiţii de 15,69 miliarde lei până în 2025, cea mai mare parte în parteneriate privind proiecte offshore în Marea Neagră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Strategia de dezvoltare 2020-2025 urmează să fie supusă aprobării în Adunarea Generală a Acţionarilor din 15 iunie.

”Direcţiile prioritare de investiţii ale Romgaz sunt orientate spre: continuarea lucrărilor de cercetare geologică prin noi foraje şi prospecţiuni geologice pentru descoperirea de noi rezerve de gaze naturale; dezvoltarea potenţialului de producţie prin asigurarea de noi capacităţi pe structurile existente; îmbunătăţirea performanţelor instalaţiilor şi echipamentelor aflate în dotare şi creşterea siguranţei în exploatare; identificarea unor noi oportuităţi de creştere şi diversificare”, arată documentul consultat de News.ro.

Astfel, defalcat pe categorii, din suma totală de 15,69 miliarde lei, cea mai mare parte, 5,47 miliarde lei, va fi direcţionată spre ”asocieri/parteneriate în proiecte offshore (Marea Neagră) şi producere/stocare energie electrică”.

Alte 5,38 miliarde lei vor fi investite în producţia de gaze naturale, prin lucrări de foraj sonde explorare şi exploatare, instalaţii tehnologice de suprafaţă la sondele rămase pe gaze, conductele colectoare de gaze, precum şi în staţii de uscare gaze naturale şi staţii de comprimare gaze naturale, dar şi în modernizări şi reparaţii la sondele de exploatare şi la echipamente şi utilaje şi în dezvoltarea infrastructurii de utilităţi.

În producţia de energie electrică compania vrea să investească 3,66 miliarde lei, în centralele electrice de la Iernut şi Mintia, dar şi în surse regenerabile de energie.

De asemenea, în partea de petrochimie, compania va investi 1,17 miliarde lei, în producţia de metanol prin realizarea unei fabrici proprii de producere a metanolului.

În ceea ce priveşte structura surselor de finanţare, 49% sunt surse proprii, 44% sunt surse atrase, iar 7% fonduri europene.

”Elaborarea strategiei s-a bazat pe scenariul business as usual, neţinând cont de situaţia curentă a pandemiei de Covid-19 şi se impune revizuirea informaţiilor îndată ce vor exista prognoze macroeconomice cu un gradde certitudine mai ridicat”, se precizează în strategia de investiţii.

Reprezentanţii companiei spun că ”este de aşteptat ca accesul la finanţare să fie mult diminuat, luând în considerare volatilitatea pieţelor financiare, cu costuri mult mai mari, dat fiind impactul pandemiei asupra principalilor indicatori macro-economici naţionali, respectiv o contracţie a PIB-ului coroborată cu o creştere a deficitului de cont curent şi a datoriei publice”.

Romgaz a înregistrat în primul trimestru un profit net de 571,9 milioane lei, mai mare cu 5,5% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce producţia de gaze a scăzut cu 4,7%, la 1,362 miliarde metri cubi.

Afacerile s-au ridicat la 1,43 miliarde lei în primele trei luni, în scădere cu 16,51%.

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%. În 2013 Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

Romgaz are o capitalizare de 11,31 miliarde lei şi este controlată de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.