Romgaz anunţă că litigiul companiei cu Curtea de Conturi a României - Camera de Conturi Sibiu a fost soluţionat definitiv, marţi, de Curtea de Apel Alba Iulia, iar societatea va respecta atât hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia, cât şi obligaţiile ce îi revin din punerea în aplicare a deciziei Curţii de Conturi. În urma controlului, desfăşurat în 2016, în sarcina Romgaz au fost stabilite măsuri legate de presupuse abateri constatate în activitatea societăţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii Romgaz anunţă că litigiul companiei cu Curtea de Conturi a României - Camera de Conturi Sibiu a fost soluţionat definitiv, marţi, de Curtea de Apel Alba Iulia.

În cursul anului 2016, SNGN Romgaz SA a fost supusă unui control din partea Curţii de Conturi a României – Camera de Conturi Sibiu. Ca urmare, a fost emisă o decizie de către Curtea de Conturi care instituie în sarcina Romgaz anumite măsuri legate de presupuse abateri constatate în activitatea societăţii. Romgaz a uzitat de toate căile legale de atac a deciziei Curţii de Conturi.

Potrivit sursei citate, în prima instanţă, a fost admisă în parte cererea societăţii şi pe cale de consecinţă s-a dispus anularea parţială a măsurilor dispuse de Curtea de Conturi, inclusiv presupusa abatere privind activitatea de comercializare a gazelor. Ulterior însă, în calea de atac, deşi Romgaz şi-a menţinut poziţia de respectare a tuturor obligaţiilor legale, instanţa a decis anularea parţială a sentinţei primei instanţe, reiterand în sarcina societăţii obligativitatea respectării deciziei Curţii de Conturi în privinţa recuperării presupusului prejudiciu izvorât din presupusa activitate defectuoasă de comercializare a gazelor naturale.

"Ca urmare a situaţiei date, Romgaz cu bună credinţă va acţiona în consecinţă şi va respecta atât Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia, cât şi obligaţiile ce îi revin din punerea în aplicare a Deciziei Curţii de Conturi, chiar dacă, în aprecierea societăţii, soluţia temeinică şi legală era cea pronunţată de prima instanţă. Societatea consideră temeincă soluţia primei instanţe, întrucât aceasta a fost pronunţată cu luarea în considerare a argumentelor legale ale societăţii, precum şi în baza unei expertize judiciare tehnice administrate în cauză, expertiză care confirmă faptul că nu există prejudiciu care să rezulte din activitatea de comercializare gaze", scrie în comunicat.

Producătorul de gaze Romgaz, controlat de stat, a făcut plăţi nejustificate de 11,2 milioane lei, din care 9,15 milioane lei (echivalent cu 2 milioane euro) către persoanele cu funcţii de conducere au reprezentat ”spor pentru lucru sistematic peste programul normal de lucru, fără ca acest timp să fie demonstrat prin documentele justificative”, arăta raportul Curţii de Conturi pentru anul 2015.

Alte plăţi nejustificate, în sumă de 1,05 milioane lei, au fost făcute prin acceptarea la plată a unor situaţii de lucrări pentru investiţii, în care au fost cuprinse, în mod incorect, la articolele de deviz „utilaj” şi „transport”, cote de cheltuieli directe aferente angajatorului, reprezentând contribuţii de asigurări sociale, asigurări de sănătate, şomaj, fond garantare salarii, fond risc şi accidente, fond persoane cu handicap şi fond concedii şi indemnizaţii.

Romgaz a mai făcut cheltuieli nejustificate de 353.000 lei prin acceptarea la plată a contravalorii biletelor de avion, inclusă în costul total al biletelor de odihnă şi tratament decontate salariaţilor.

Alte 622.000 lei au fost plătite nejustificat prin contractarea şi acceptarea la plată a unor servicii de consultanţă şi asistenţă juridică, în condiţiile în care entitatea avea în structura organizatorică un serviciu juridic format, în medie, din nouă jurişti, arată raportul Curţii de Conturi.

Compania Romgaz, controlată de stat, alături de OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, concentrează aproape toată producţia de gaze naturale a României.

Producătorul de gaze Romgaz susţinea că a respectat legea privind taxele şi redevenţele plătite, motiv pentru care a contestat în instanţă opt puncte din concluziile raportului Curţii de Conturi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.