Rezerva Federală a menţinut neschimbate ratele dobânzilor, miercuri, dar factorii de decizie politică au indicat că încă se aşteaptă să le reducă cu 0,75 de puncte procentuale până la sfârşitul anului 2024, în ciuda progreselor mai dificile aşteptate pentru atingerea ţintei de inflaţie a băncii centrale a SUA, de 2%, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noua declaraţie de politică a Fed a descris inflaţia ca fiind ”ridicată”, iar proiecţiile economice trimestriale actualizate au arătat că indicele preţurilor pentru cheltuielile de consum personal, excluzând alimentele şi energia, creşte cu o rată de 2,6% până la sfârşitul anului, comparativ cu 2,4% în proiecţiile emise în decembrie.

Cu toate acestea, 10 dintre cei 19 oficiali ai Fed încă văd ca dobânda de referinţă să scadă cu cel puţin trei sferturi de punct procentual până la sfârşitul acestui an, o viziune mediană stabilită pentru prima dată în decembrie şi menţinută în ciuda unei inflaţii recente mai puternice decât erau aşteptările.

Sentimentul decidenţilor Fed a fost, totuşi, puţin mai agresivă. Unsprezece oficiali au estimat în decembrie reduceri de trei sferturi de punct procentual pentru acest an, iar noua viziune politică a venit alături de o perspectivă îmbunătăţită pentru economie.

Creşterea economică este acum anticipată la 2,1% pentru acest an, comparativ cu doar 1,4% proiectată în decembrie, în timp ce rata şomajului ar încheia anul la 4%, mai mică decât cea de 4,1% anticipată în decembrie şi abia modificată de la rata şomajului de 3,9% înregistrată în februarie.

O măsură cheie, dobânda de politică pe termen lung, a fost mutată mai sus cu o zecime de punct procentual, de la 2,5% la 2,6%, reflectând opiniile unor oficiali ai Fed că economia poate susţine rate ale dobânzilor mai mari în viitor.

Fed a iniţiat un ciclu agresiv de înăsprire a politicii monetare în urmă cu doi ani, ca răspuns la o creştere a inflaţiei care a atins în cele din urmă un vârf de 40 de ani, dar şi-a menţinut dobânda de politică monetară în intervalul 5,25%-5,50% din iulie anul trecut.

Cele mai recente previziuni arată că factorii de decizie se aşteaptă ca rata dobânzii de referinţă overnight a Fed să scadă cu trei sferturi de punct procentual în 2025, mai puţin decât 1 punct procentual proiectat în decembrie, ca parte a unei traiectorii de reducere a dobânzii uşor încetinită, şi cu trei sferturi de un punct şi în 2026, la fel cum anticipa anterior.

"Activitatea economică s-a extins într-un ritm solid. Creşterea locurilor de muncă a rămas puternică, iar rata şomajului a rămas scăzută", a afirmat Fed în declaraţia sa aprobată în unanimitate după încheierea unei întâlniri de două zile.

Declaraţia a repetat, de asemenea, că oficialii doreşte în continuare ”încredere mai mare” într-o scădere continuă a inflaţiei, înainte de a începe să reducă ratele dobânzilor, limbaj adoptat la reuniunea Fed din 30-31 ianuarie, care este probabil să rămână în vigoare chiar înainte de prima reducere a dobânzii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.