Rezerva Federală a lăsat miercuri neschimbată rata cheie a dobânzii şi a semnalat că se aşteaptă la o singură reducere a acesteia înainte de sfârşitul anului, pe fondul inflaţiei persistente peste nivelul ţintit de instituţie, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În condiţiile în care pieţele speră la o politică monetară mai relaxată, factorii de decizie ai Comitetului Federal pentru Piaţa Deschisă, în urma reuniunii lor de două zile, au renunţat la obiectivul a două reduceri ale dobânzilor, din cele trei indicate în martie.

Comitetul a semnalat, de asemenea, că rata dobânzii va fi pe termen lung mai mare decât a indicat anterior.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Noile previziuni publicate după întâlnirea de două zile din această săptămână au indicat doar un uşor optimism că inflaţia rămâne pe cale să se întoarcă la obiectivul de 2% al Fed, permiţând o oarecare relaxare a politicii în cursul acestui an.

”Inflaţia s-a diminuat în ultimul an, dar rămâne ridicată”, se spune în comunicatul de după întâlnire, reiterând opiniile exprimate în comunicatul anterior.

În singura modificare de fond, noul comunicat afirmă că: ”În ultimele luni, s-au înregistrat progrese modeste în direcţia obiectivului de inflaţie de 2% al Comitetului”.

Limbajul anterior spunea că a existat ”o lipsă de progrese suplimentare” în ceea ce priveşte inflaţia.

Pentru perioada până în 2025, comitetul vede acum cinci reduceri totale, echivalente cu 1,25 puncte procentuale, în scădere faţă de şase în martie.

Dacă previziunile se menţin, ar lăsa dobânda de referinţă a fondurilor federale la 5,1% până la sfârşitul anului viitor, mai mare cu 0,2 puncte procentuale decât previziunile din martie.

O altă evoluţie semnificativă a avut loc cu proiecţia ratei dobânzii pe termen lung, în esenţă un nivel care nici nu stimulează şi nici nu limitează creşterea. Aceasta a crescut la 2,8% ,de la 2,6%, un semn că naraţiunea unor dobânzi mai mari pentru mai mult timp câştigă susţinere în rândul oficialilor Fed.

În Rezumatul proiecţiilor economice al FOMC, participanţii şi-au ridicat perspectivele pentru 2024 privind inflaţia la 2,6% sau 2,8% dacă exclud alimentele şi energia.

Ambele prognoze ale inflaţiei au fost cu 0,2 puncte procentuale mai mari decât în ​​martie.

Indicatorul de inflaţie preferat de Fed este indicele preţurilor pentru cheltuielile de consum personal al Departamentului de Comerţ, care a arătat valorile respective de 2,7% şi 2,8% pentru aprilie.

Dobânda fondurilor federale, care stabileşte costurile de împrumut overnight pentru bănci, dar alimentează multe produse de datorie de consum, este vizată într-un interval cuprins între 5,25%-5,5%, rezultatul a 11 creşteri ale ratei în perioada martie 2022 şi iulie 2023.

La începutul zilei, în timp ce oficialii Fed îşi pregăteau perspectivele economice şi ale ratelor, Biroul de Statistică a Muncii a publicat indicele preţurilor de consum pentru luna mai. Raportul a arătat că inflaţia a rămas constantă faqţă de luna precedentă, în timp ce indicele anual a scăzut de la cel din aprilie, la 3,3%. Aceasta este încă mult peste ţinta de 2% a Fed, dar şi considerabil sub vârful de puţin peste 9% observat în urmă cu aproape doi ani.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.