Rezerva Federală a majorat, miercuri, dobânda de referinţă cu trei sferturi de punct procentual, până la un interval de 3,00%-3,25%, pentru a ţine sub control inflaţia, şi a semnalat că vor veni şi mai multe creşteri mari, în noi proiecţii care arată că dobânda cheie va urca până la 4,40% până la sfârşitul acestui an, înainte de a ajunge la 4,60% în 2023, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prognozele economice trimestriale ale băncii centrale americane arată că economia va încetini până la stagnare în 2022, cu o creştere la sfârşitul anului de doar 0,2%, urmată de o creştere de 1,2% în 2023, cu mult sub potenţialul economiei.

Rata şomajului, aflată în prezent la 3,7%, este estimată să crească la 3,8% în acest an şi la 4,4% în 2023.

Rezerva Federală anticipează că inflaţia va reveni încet la ţinta de 2% a Fed, în 2025.

Banca centrală nu se aşteaptă la reduceri ale dobânzilor până în 2024.

Acţiunile americane şi-au redus câştigurile după publicarea declaraţiei de politică monetară de către Fed, în timp ce dolarul a urcat la un nou maxim al ultimelor două decenii faţă de un coş de valute.

Pe piaţa titlurilor de Trezorerie din SUA, care joacă un rol cheie în transmiterea deciziilor de politică a Fed în economia reală, randamentele titlurilor pe termen de 2 ani au atins cele mai ridicate niveluri din 2007.

Randamentul titlurilor pe termen de 10 ani, de referinţă, a crescut, de asemenea, la un nivel nevăzut din 2011.

Potrivit estimărilor Fed, dobânda de referinţă va mai creşte cu 1,25 puncte procentuale în acest an, la cele două şedinţe de politică monetară care vor mai fi organizate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.