Criptomonedele s-au întors! Şi nu doar pe pieţele financiare. Industria în plină dezvoltare a criptomonedelor se implică în alegerile din SUA în 2024, cheltuind milioane de dolari în alegerile primare care vor avea loc în California, Alabama şi Texas, în aşa-numita super marţi, pentru a susţine candidaţii prietenoşi cu acest sector şi pentru a-i învinge pe cei care pledează pentru mai multe reglementări, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Modul în care aceşti candidaţi performează marţi, când zeci de candidaturi din America vor fi reduse la doi concurenţi, va indica cât de multă influenţă ar putea exercita directorii cripto din ce în ce mai bogaţi, în noiembrie.

Alegerile primare vor avea loc în 15 state americane.

Super-PAC-urile noi din industrie, care sunt grupuri independente de strângere de fonduri, Fairshake, Protect Progress şi Defend American Jobs, susţinute de fonduri de la Coinbase, şi gemenii Winklevoss au cheltuit cel puţin 13 milioane de dolari pentru alegerile primare de marţi, potrivit unei analize Reuters a datelor de la OpenSecrets, un grup de cercetare care urmăreşte banii în politica SUA şi influenţa acestora asupra alegerilor şi politicii.

Şi acesta este doar începutul, spun oficialii.

”Comunitatea cripto face politică pentru a câştiga. Vom avea influenţă şi impact în alegerea candidaţilor care se aliniază agendei noastre şi viziunii noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al Fairshake, Josh Vlasto.

În total, cele trei super-PAC-uri au strâns aproape 102 milioane de dolari din ianuarie 2023 până în ianuarie 2024, au arătat datele Comisiei Electorale Federale.

Industria criptomonedelor a crescut în ultimele luni, iar bitcoin a atins un nou maxim săptămâna trecută, după ce prăbuşirea mai multor jucători mari în 2022 a zdrobit preţurile şi a determinat adoptarea unor reglementări mai stricte.

Industria, inclusiv angajaţii săi şi comitetele de acţiune politică, a contribuit până acum cu aproximativ 59,2 milioane de dolari la ciclul electoral din 2024, faţă de 26,8 milioane de dolari în ciclul intermediar din 2022 şi 1,6 milioane de dolari în ciclul 2020, au arătat datele OpenSecrets.

Democrata progresistă din California Katie Porter, care candidează pentru Senat, este o ţintă cheie.

Fairshake a cheltuit peste 10 milioane de dolari pentru a încerca să-i convingă pe alegători să nu o susţină pe Porter, inclusiv lansând o achiziţie de televiziune şi media digitală la nivel de stat.

Porter s-a alăturat senatorului SUA Elizabeth Warren în 2022, căutând informaţii de la operatorul de reţea electrică din Texas despre operaţiunile de criptominerit din stat şi despre modul în care puterea pe care o foloseşte industria afectează schimbările climatice şi reţeaua energetică.

”Acest super PAC dubios cheltuie mai mult de 10 milioane de dolari pentru a o exclude pe Katie din Washington, pentru că ştiu că îi va susţine pe californieni şi va ataca interese speciale puternice ca ei în Senat”, a declarat purtătorul de cuvânt al campaniei lui Porter, Lindsay Reilly.

Protect Progress a cheltuit, de asemenea, aproximativ 1,7 milioane de dolari pentru a-l susţine pe Shomari Figures, un democrat şi fost şef adjunct de personal al procurorului general al SUA, Merrick Garland, care candidează pentru Congres în al doilea district din Alabama.

Este aşteptat ca un democrat să câştige această cursă aprinsă, care a fost declanşată după ce un tribunal federal a ordonat Alabama să deseneze o nouă hartă a Congresului.

Figures s-a angajat că, dacă va fi ales,” să îmbrăţişeze noul peisaj din jurul activelor digitale, cum ar fi criptomonedele, pentru a stimula inovaţia şi progresul tehnologic”, potrivit site-ului său.

În Texas, Protect Progress a investit aproximativ 962.000 de dolari în sprijinul reprezentantei Julie Johnson, o democrată care candidează pentru Congres în districtul 32.

Între timp, Defend American Jobs a alocat peste 1 milion de dolari pentru a-i sprijini pe reprezentantul John Bradford III şi reprezentantul Tim Moore, ambii republicani din Carolina de Nord, au arătat datele OpenSecrets.

Moore este purtătorul de cuvânt al Camerei Reprezentanţilor statului.

Democraţii sunt favorizaţi să preia controlul asupra Camerei Reprezentanţilor la alegerile din 2024, poate cu o marjă redusă, ceea ce înseamnă că membrii individuali ai Congresului ar putea juca roluri esenţiale în adoptarea legislaţiei.

”Aveţi candidaţi în toate acele curse care au demonstrat nu numai deschidere pentru a învăţa şi a se gândi mai mult la activele digitale, ci au cerut de fapt Congresului şi factorilor de decizie să ia măsuri acolo”, a declarat Kara Calvert, directorul Politicii SUA la Coinbase.

Coinbase, o platformă online de cumpărare şi vânzare de cripto, se află şi în spatele unui grup non-profit numit Stand With Crypto Alliance, care numără acum 315.000 de membri, care îşi propune să organizeze alegătorii care deţin cripto şi să influenţeze opinia publică.

Interesul industriei pentru alegerile din 2024 vine în urma uneia dintre cele mai mari fraude financiare înregistrate vreodată.

Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, a fost găsit vinovat anul trecut de furt de la clienţi. Procurorii susţin că a folosit aceste fonduri pentru a dona peste 100 de milioane de dolari campaniilor politice din SUA.

Dezvăluirile despre alegerile federale arată că FTX a dat aproximativ 40 de milioane de dolari unor grupuri şi campanii aliniate în mare parte la democraţi.

Un rechizitoriu l-a acuzat, de asemenea, pe Bankman-Fried că a ordonat unor doi directori FTX să evite limitele contribuţiilor prin donarea democraţilor şi republicanilor sume  în valoare de 9,7 milioane de dolari candidaţilor şi cauzelor democraţilor şi mai mult de 24 de milioane de dolari candidaţilor şi cauzelor republicane în 2022. Cel puţin unii dintre aceştia au returnat banii după.

Experienţa FTX/Alameda ar trebui să fie o poveste de avertizare” pentru orice campanie, a spus Ciara Torres-Spelliscy, profesoară de drept la Stetson University College of Law.

Alameda Research a fost fondul speculativ al lui Bankman-Fried centrat pe cripto.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.