Numeroşi republicani din Senatul SUA s-au declarat marţi împotriva programului de susţinere a populaţiei şi a companiilor, de 1.000 de miliarde de dolari, al propriului partid, la o zi de la prezentarea acestuia de către liderul majorităţii din această cameră, Mitch McConnell, informaţie care a dus la scăderea preţurilor acţiunilor americane şi ale petrolului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

McConnell şi republicani de marcă din Senat au prezentat programul de ajutoare convenit cu Casa Albă cu patru zile înainte de expirearea beneficiilor pentru şomaj care i-au ajutat pe americani să supravieţuiască în timpul crizei coronavirusului.

Noul plan prevede redcuerea ajutorului suplimentar federal, care se adaugă indemnizaţiei pentru şomaj, de la 600 de dolari pe săptămână la numai 200 de dolari.

Democraţii au respins planul, pe care îl consideră prea mic faţă de planu lde 3.000 de doliarde de dlllari adoptat în luna mai de Camera Reprezentanţilor.

Republicanii dizidenţi au criticat planul ca fiind prea costisitor.

McConnell a descris propunerea ca fiind  un plan ”adaptat şi ţintit” pentru redeschiderea şcolilor i a afacerilor, protejând în acelaşşi timp companiile de procese.

Unele acţiuni americane au scăzut, investitorii fiind îngrijoraţi în legătură cu creşterea numărului de cazuri de coronavirus şi a progreselor aşteptate în urma planului de susţinere.

Contractele futures pentru petrolul Brent, de referinţă la Londra, au scăzut cu 0,4%, şa 43,22 dolari pe baril.

 Petrolul West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a scăzut cu 1,4%, la 41,04 dolari pe baril.

Senatorul republican Lindsey Graham a estimat că jumătate dintre membrii  partidului din Senat se vor opune planului. Mai mulţi senatori republicani au declarat că planul este prea costisitor

Propunerea republicanilor va acorsa multor americani plăţi directe de 1.200 de dolari, va oferi împrumuturi de miliarde de dolari companiilor mici, va susţine spitalele şi va contribui la redeschiderea şcolilor.

Mulţi republicani insistă de ajutoarele suplimentare pentru omaj îi vor încuraja pe americni să stea acasă în loc să să întoarcă la muncă, pentru că vor primi mai mult decât dacă ar munci. Propunerea prevede cordarea a câte 200 de dolari pe săptămână până când statele vor crea un sistem prin care să le ofere celor concediaţi 70% din salariu.

Democraţii susţin că planul referitor la plata săptămânală a 200 de dolari va afecta economia.

”Oamenii vor să muncească, prieteni republicani. Nu au locurile de muncă pentru a o face. Nu îi vom lăsa să moară de foame în timp ce se întâmplă asta”, a afirmat liderul democraţilor din Senat, Chuck Schumer.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.