Câteva sute de persoane, majoritatea trecute de vârsta a doua, au venit sâmbătă în Piaţa Universităţii pentru a verifica la Depozitarul Central dacă mai au acţiunile dobândite în urma privatizării în masă din anii ’90 şi la ce companii. Cei interesaţi s-au aşezat la rândul deja format dinainte de ora 9.00 dimineaţa, iar în jurul prânzului, numărul lor a crescut considerabil, în pofida soarelui puternic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Câteva sute de mii de români deţin acţiuni la companiile privatizate în masă în anii ’90 fie fără să ştie, fie au uitat, sumele totale aferente acestora ridicându-se la 400-600 milioane de euro, potrivit preşedintelui Bursei de Valori Bucureşti, Lucian Anghel.

Aceste persoane au posibilitatea de a verifica gratuit dacă mai au acţiunile şi la ce companii, în cadrul târgului “Banii Tăi Expo”, organizat de Bursa de Valori Bucureşti în Piaţa Universităţii.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Astfel, trebuie să se prezinte cu buletinul la standul Depozitarului Central, iar dacă au acţiuni la companii listate la Bursa de Valori, pot beneficia de transferul gratuit al dividendelor în contul curent, realizat de Depozitarul Central în baza unui formular completat cu contul IBAN.

Românii au luat cu asalt personalul Depozitarului de la târg încă de dimineaţă, înainte de deschiderea standului. La ora 9.00 dimineaţa erau deja circa 30 de persoane care doreau să ştie ce s-a mai întâmplat cu acţiunile lor.

La ora 9.00 dimineaţa, la rând erau deja circa 30 de persoane (FOTO: Raluca Ghinea/News.ro)
La ora 9.00 dimineaţa, la rând erau deja circa 30 de persoane (FOTO: Raluca Ghinea/News.ro)

Coada a crescut rapid, adunându-se din ce în ce mai mulţi oameni care şi-au luat bon de ordine şi au stat la rând, deşi soarele începuse să fie tot mai puternic, iar persoanele în vârstă au luat loc în interiorul cortului amenajat pentru operaţiunile de verificare.

La ora 9.30, numărul celor care voiau să afle soarta acţiunilor primite în anii '90 a început să crească (FOTO: Raluca Ghinea/News.ro)
La ora 9.30, numărul celor care voiau să afle soarta acţiunilor primite în anii '90 a început să crească (FOTO: Raluca Ghinea/News.ro)

“Am verificat, avem nişte acţiuni la SIF Transilvania, se pare că s-au înmulţit de cinci ori de când le-am luat, valorează vreo 200-300 de lei. Soţia are la Petrom, dar fac vreo 5 lei cu totul, nu mare lucru. Vrem să le ţinem în continuare, nu le vindem, că nu cer de mâncare”, a declarat pentru News.ro un acţionar, după interogarea sistemului.

Cei mai mulţi au aflat de eveniment de la ştiri sau i-au informat copiii.

Ei au posibilitatea să verifice aceste informaţii oricând la sediul Depozitarului Central, însă contra cost, pentru un extras de cont plătind 5 lei, dar şi la orice broker de pe piaţa de capital.

La standul din cadrul târgului acţionarii pot afla doar la ce companii deţin titluri, nu şi numărul acestora. Pentru această informaţie trebuie să facă o vizită la sediul Depozitarului, unde vor beneficia şi de alte date, precum dacă au de încasat dividende, cuantumul acestora şi cum trebuie să procedeze.

Numărul persoanelor adunate la standul Depozitarului Central creştea considerabil (FOTO: Raluca Ghinea/News.ro)
Numărul persoanelor adunate la standul Depozitarului Central creştea considerabil (FOTO: Raluca Ghinea/News.ro)

“Multe persoane nu ştiu la ce companii au acţiuni, noi le spunem dacă au şi la ce societăţi. Mai departe, dacă vor să mai facă ceva în continuare, pot să meargă la un broker sau să vină la Depozitarul Central să afle exact câte au, iar la broker să-şi deschidă un cont, să le vândă, dacă vor”, a explicat pentru News.ro directorul general al Depozitarului, Silvia Buicănescu.

Dacă societatea la care o persoană are acţiuni încă există, dar nu mai este listată, acţionarul poate merge direct la aceasta pentru a le vinde, însă destul de multe companii au dat faliment ori au fost închise, astfel că oamenii nu mai pot recupera nimic.

“Am venit şi am verificat, dar societatea unde aveam se pare că nu mai există şi n-am ce să mai fac, oricum aveam puţine acţiuni. Nouă, medicilor, ne-au dat câteva titluri acolo într-o societate de nimic, mai bine nu mai pierdeam timpul, dacă ştiam”, spune dezamăgită o doamnă în jur de 60 de ani.

Mulţi dintre cei care au stat la coadă sunt în aceeaşi situaţie, pentru că au primit acţiuni la societăţi precum Banca Dacia Felix sau Banca Albina, care au falimentat de ani buni.

Cei mai mulţumiţi par acţionarii la SIF-uri, despre care au auzit că “merg bine”, unii acumulând chiar câteva sute de lei.

Alţii pomenesc nişte nume de societăţi, dar nu cunosc ce s-a întâmplat cu ele între timp. Este cazul companiei de cosmetice Miraj Bucureşti sau al fabricantului de autobuze Robus Reşiţa.

“Ne-au dat câteva acţiuni, acolo, câteva săpunuri şi s-au spălat pe mâni de noi”, spune în treacăt o doamnă.

Un alt acţionar trecut de 70 de ani este nemulţumit că nu a primit în atâţia ani de când i s-au repartizat acţiunile nicio hârtie acasă prin care să fie înştiinţat câte acţiuni are, dacă trebuie să încaseze o anumită sumă din dividende sau dacă trebuie să-şi ia gândul de la ele.

“Stăm la coadă să ne verificăm sărăcia (râde amar), să vedem dacă avem vreun amărât de ban pe acţiunile alea. Mai bine ne-ar fi trimis o hârtie acasă în fiecare an, să ne spună cât avem, ce bani ne dă şi aşa mai departe”, spune pensionarul.

Căldura de la ora prânzului nu îi descurajează pe cei care spun că au venit să-şi
Căldura de la ora prânzului nu îi descurajează pe cei care spun că au venit să-şi "verifice sărăcia" (FOTO: Raluca Ghinea/News.ro)

Şeful Depozitarului spune însă că societăţi precum SIF-urile, care au milioane de acţionari, nu pot trimite fiecăruia extrase de cont anuale, fiind o procedură greoaie şi costisitoare. În schimb, dau anunţuri în ziarele financiare şi locale.

Pe lângă persoanele în vârstă, la cortul Depozitarului s-au adunat şi tineri, unii care-i însoţeau pe părinţi, alţii care au venit să întrebe dacă părinţii lor decedaţi aveau acţiuni şi unde.

“O mare parte dintre persoanele care vin aici sunt moştenitori ai acţionarilor de atunci, care au primit acţiuni la marea privatizare, vin şi ne întreabă ce trebuie să facă mai exact pentru a intra în posesia acţiunilor”, a mai spus Buicănescu.

O mare parte dintre persoanele venite sunt moştenitori ai acţionarilor (FOTO: Raluca Ghinea/News.ro)
O mare parte dintre persoanele venite sunt moştenitori ai acţionarilor (FOTO: Raluca Ghinea/News.ro)

Ea a explicat că acţiunile deţinute de persoanele decedate trebuie să fie menţionate la notar în cadrul succesiunii. În cazul celor care nu ştiu dacă părinţii au avut astfel de acţiuni se poate completa ulterior succesiunea.

În prezent, moştenitorul merge la Depozitarul Central, cere un extras de cont / adeverinţă care atestă unde a deţinut decedatul contul, iar dacă a avut acţiuni, se eliberează adeverinţa respectivă, se blochează acţiunile în baza de date ale Depozitarului, iar notarul întocmeşte certificatul de moştenitor şi cu acţiunile respective, pe baza adeverinţei.

Cu certificatul de moştenitor, succesorii trebuie să se întoarcă la Depozitarul Central pentru a le efectua transferul de acţiuni.

Depozitarul vrea să încheie însă un protocol cu Uniunea Notarilor Publici din România, prin care notarii să poată accesa baza de date şi să elibereze extrasul de cont pentru moştenitori, astfel încât să elimine din etapele necesare la acest moment.

“Ideea este să le permitem notarilor, în baza unui acord cu clauze foarte bine stabilite, să poată verifica ei dacă decedatul deţine şi acţiuni, astfel încât să nu mai fie nevoie de multe drumuri pentru moştenitor. Astfel, simplificăm lucrurile şi creştem eficienţa”, a mai spus Buicănescu.

Protocolul ar putea fi încheiat curând, după discuţii cu notarii, dar şi cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, care trebuie să-şi dea avizul.

Soarele nu i-a intimidat pe românii care vor să se ştie în continuare acţionari sau măcar să obţină în final nişte bani pe care nu se mai bazau de mult timp, mai ales dacă informaţia este gratuită.

După prânz, au dat totuşi semne de nerăbdare şi disciplina statului la coadă a lăsat locul pentru câteva momente unei îmbulzeli tipic româneşti, doar pentru a lua bon de ordine.

Anul trecut, Depozitarul Central a emis pe durata târgului 850 de extrase de cont, iar în acest an numărul va fi depăşit cu mult, având în vedere că numai vineri au venit câteva sute de persoane pentru interogare, iar sâmbătă până la încheierea programului ar putea atinge sau depăşi 1.000 de persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.