Guvernul a aprobat, miercuri, prima rectificare bugetară din acest an, premierul Dacian Cioloş spunând că este prima rectificare făcută în an electoral care însă nu are amprentă politică, Executivul neurmărind să câştige voturi în detrimentul eficienţei bugetare. Priorităţile rectificării bugetare sunt sănătatea, educaţia şi drepturile sociale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Dacian Cioloş a anunţat că Guvernul a aprobat prima rectificare bugetară din acest an.

”Cred că este pentru prima dată după mulţi ani de zile când facem o rectificare bugetară în an electoral, o rectificare fără o amprentă politică. Obiectivul nostru e de a finanţa politici publice anunţate, de a acoperi nevoi reale şi nu de a căuta, prin rectificarea bugetară, să câştigăm voturi în detrimentul eficienţei bugetare”, a subliniat Dacian Cioloş.

Premierul a precizat că au fost alocate resurse acolo unde acestea erau necesare pentru continuarea unor proiecte şi pentru acoperirea unor cheltuieli noi izvorâte din priorităţile care au apărut pe parcurs.

”Am abordat rectificarea bugetară şi ca un bilanţ de etapă al guvernării”, a mai spus şeful Guvernului, menţionând că sănătatea, educaţia şi drepturile sociale sunt priorităţile primei rectificări bugetare din acest an.

Cioloş a arătat că sănătatea şi educaţia au fost asumate de Cabinetul său la începutul mandatului, iar aceste priorităţi au fost întărite pe parcurs de ceea ce s-a întâmplat în aceste domenii.

În ceea ce priveşte drepturile sociale, el a spus că multe dintre acestea au cunoscut o rectificare pozitivă izvorâtă din hotărâri ale Parlamentului.

Premierul a mai spus că sunt alocate resurse şi pentru investiţii.

”E important să punem menţine un echilibru al bugetului între cheltuielile pentru investiţii, cheltuielile pentru consum. Acesta e modul nostru de abordare şi sper ca acest an electoral şi lunile care vin să evite tentaţii care să pună presiuni nesustenabile asupra bugetului”, a declarat totodată Dacian Cioloş.

Referindu-se la sumele alocate, Cioloş a spus: ”În ceea ce priveşte Sănătatea vom asigura resursele financiare necesare în primul rând pentru punera în aplicare a OUG 20/2016 privind salarizarea, corectarea grilelor de slarizare, dar şi pentru a finanţa proiecte de sănătate pentru a asigura medicamente compensate şi gratuite. Pentru domeniul sănătăţii avem o alocare bugetară suplimentară de aproape 570 de milioane de lei care va viza peste 163 de mii de persoane care prin corectatea grilei de salarizare vor avea venituri mai mari. Alte 860 de milioane sunt asigurate suplimentar sub forma creditelor de angajment pentru diferite programe de sănătate care se derulează în acest an”.

”În ce priveşte Educaţia (...) alocarea bugetară suplimentară este de peste un miliard de lei, e vorba de bani destinaţi atât corectării parţiale a grilei de salarizare, dar şi pentru eliminarea unor nedreptăţi în ceea ce priveşte salariile personalului din învăţământ. (...) Totodată, din acest miliard de lei vor merge bani şi pentru finanţarea unor programe educaţionale. Aceste măsuri vizează pozitiv aproximativ 280 de mii de cadre didactice şi auxiliare”, a explicat premierul.

Dacian Cioloş a vorbit şi despre suplimentarările pentru drepturi sociale.

”Ne-am asumat plata indiferent dacă ele au fost angajate anterior elaborării bulgetului pentru 2016 sau unele dintre ele au intervenit pe parcurs prin decizii ale Parlamentului în cursul acestui an. Prin rectificare, alocăm acestui domeniu peste 2,8 miliarde de lei în bugetul Ministerului Muncii. De aici, circa 1,4 miliarde de lei sunt destinaţi în primul rând indemnizaţiei pentru creşterea copilului, dar şi unor ajutoare sociale sau alocaţii de stat pentru copii, indemnizaţii pentru persoane cu dizabilităţi. Cealaltă jumătate, 1,4 miliarde de lei, sunt bani necesari pentru asigurarea pensiilor până la sfârşitul anului. (...) Ne asumăm această responsabilitate şi asigurăm sumele necesare pentru pensii până la sfârşitul anului. Nu se pune problema de nicio tăiere de pensii”, a subliniat premierul.

Cioloş a menţionat şi alte domenii avute în vedere la rectificare.

”La Agricultură avem o alocare de 405,3 milioane de lei prin redistribuire pentru plata ajutorului acordat agricultorilor pentru subvenţia pentru motorină - circa 308 milioane lei - pentru trimestrele II şi III, dar şi pentru plata ajutorului de minimis pentru sectorul zootehnic în valoare de aproape 100 de milioane de lei”, a precizat el.

Premierul a mai spus că este prima rectificare pozitivă pentru Mediu în ultimii ani.

”Aici vizăm două lucruri: în primul rând o măsură care poate contribui la combaterea tăierilor ilegale de păduri, e vorba de paza pădurilor private cu suprafeţe mai mici de 20 de hectare, pentru care Codul silvic din 2008 încă prevede alocări de la buget pentru acoperirea pazei acestor suprafeţe, însă, în ciuda acestor decizii legislative din 2008, această măsură nu a fost aplicată până acum niciodată, ceea ce a dus la câteva sute de mii de hectare de păduri care practic nu au fost păzite până acum”, a afirmat Cioloş.

El a spus că, pentru a preveni inundaţiile, Guvernul a alocat 85 de milioane de lei pentru investiţii în lucrări de apărare împotriva inundaţiilor.

Prin rectificarea bugetară, Guvernul a alocat 560 de milioane de lei pentru Sănătate, un miliard de lei pentru Educaţie şi 2,8 miliarde de lei pentru plata unor drepturi sociale.

Totodată, Agricultura a primit 405,3 milioane de lei, în timp ce 200 milioane de lei au fost alocaţi pentru organizarea alegerilor parlamentare.

Pentru investiţii, au fost alocaţi 19,5 miliarde de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.