Compania americană Raytheon a anunţat joi că Guvernul României a transferat fondurile pentru achiziţionarea următoarelor trei sisteme de apărare antiaeriană şi anti-rachetă Patriot produse de Raytheon, din cele şapte care vor intra în dotarea Armatei României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe 29 noiembrie 2017, România a semnat o scrisoare de ofertă şi acceptare pentru Patriot, devenind astfel a 6-a ţară membră NATO care achiziţionează sistemul. În luna mai a acestui an, Raytheon a anunţat că Armata Statelor Unite ale Americii a atribuit companiei un contract în valoare de 395,85 milioane dolari pentru producţia sistemelor de apărare antiaeriană şi anti-rachetă Patriot comandate de România. 

”Ca şi în cazul primului sistem, unităţile adiţionale au fost procurate prin programul de vânzări militare externe al Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii, care asigură transparenţă şi corectitudine pe parcursul întregii proceduri”, se arată în comunicatul publicat joi.

Patriot este un sistem pur defensiv care stă la baza strategiilor de apărare NATO împotriva rachetelor balistice şi de croazieră, aeronavelor de luptă şi a dronelor, potrivit companiei.

Cincisprezece ţări folosesc sisteme Patriot, printre care se numără Statele Unite, ca şi alte şase ţări europene: Germania, Grecia, Olanda, Spania, Polonia şi Suedia.

”Toate sistemele cumpărate de România vor fi construite de la zero. Sistemul Patriot a fost complet modernizat şi este adus la zi în permanenţă, chiar dacă îşi păstrează acelaşi nume încă de când a fost integrat în sistemele de apărare ale NATO”, se arată în comunicat.

Sistemele cumpărate de România vor avea aceleaşi componente ca şi cele din dotarea armatei americane, potrivit Raytheon.

“Sistemele Patriot destinate României vor avea aceleaşi componente software şi hardware ca şi cele din dotarea armatei americane. Acest lucru va creşte abilitatea României de a se antrena alături de armata americană şi alţi aliaţi NATO”, a spus Michelle DeMaio, program manager Patriot pentru Raytheon în România, în cadrul comunicatului.

Achiziţia sistemelor Patriot este un element al angajamentului României faţă de NATO de a cheltui cel puţin 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru apărare. Acest nou acord reprezintă îndeplinirea planului Forţelor Aeriene Române de a achiziţiona patru unităţi şi este în linie cu programul forţelor armate de achiziţionare a şapte sisteme Patriot pentru întărirea apărării anti-aeriene a României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.