Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a crescut în luna august, la 5,1%, de la 4,56% în iulie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 6,78% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În iulie, rata anuală a inflaţiei a scăzut uşor, la 4,56%. În iunie, rata anuală a inflaţiei a scăzut uşor, la 5,40%. În mai, rata anuală a inflaţiei a crescut la 5,41%, cel mai mare nivel din februarie 2013, când a fost 5,65%.

În august, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,15%, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 6,78%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 2,61%.

Faţă de decembrie 2017, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în august, la serviciile poştale (21,54%), transportul aerian (18,66%) şi gazele naturale (16,61%).

Preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, în august faţă de decembrie, cu 5,61%. 

În august, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, de la 3,6% la 3,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 2,7%, în scădere de la 3%, pentru decembrie 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...